Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Κλάδοι που απειλούνται με απόλυτη κατάρρευση

Η κρίση γκρεμίζει την παραγωγή στη μεταποίηση την οποία οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου υποχρεώνουν να κινείται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα

Στοιχεία κατάρρευσης παρουσιάζει, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, η μεταποιητική βιομηχανία της χώρας, καθώς τον Ιούνη του 2012 η παραγωγή βιομηχανικών εμπορευμάτων έχει συρρικνωθεί κατά 22%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005!

Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι αντιδρούν στην κρίση, με τη μεταφορά των συνεπειών της στους εργαζόμενους, μέσω της αύξησης της ανεργίας, της επιβολής ελαστικών εργασιακών σχέσεων που οδηγούν στην κατεδάφιση των μισθών, αλλά και της αύξησης των τιμών!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης παραγωγής στις μεταποιητικές βιομηχανίες τον Ιούνη του 2012 διαμορφώθηκε στις 78 μονάδες με δείκτη το 100 και έτος βάσης το 2005.

Σε ετήσια βάση τον Ιούνη, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 4,3%, έναντι μείωσης 12,4% που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σε σχέση με το 2005, άνοδο της παραγωγής τους σημείωσαν μόνο 3 από τους 24 συνολικά κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας - Παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα (+7,1%), Ποτά (+11,5%), Βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα (+45,2%) - με τους υπόλοιπους 21 να εμφανίζουν από μικρή ως πολύ μεγάλη υποχώρηση.

Ο κλάδος Δέρματα - είδη υπόδησης ουσιαστικά τείνει να εξαφανιστεί καθώς τον Ιούνη του 2012 είχε απολέσει το 88,5% της παραγωγικής δραστηριότητας του 2005. Σοβαρά προβλήματα εμφανίζουν και οι κλάδοι Είδη ένδυσης ( υποχώρηση της παραγωγής κατά 68,2%), Κλωστοϋφαντουργικές ύλες (-72,2%). Πρόκειται για τους τρεις βιομηχανικούς κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατο ανταγωνισμό από τις ασιατικές αγορές, κυρίως την Κίνα, ενώ παράλληλα παρατηρείται μαζική μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες χαμηλότερου - ακόμα - «μισθολογικού κόστους», με τη χρήση μάλιστα των επενδυτικών κινήτρων που προσφέρει το ελληνικό κράτος για παραγωγικές επενδύσεις (νέες μονάδες) ή επέκταση υφιστάμενων επιχειρήσεων (περίπτωση κλωστηρίων Λαναρά).

Συρρίκνωση της παραγωγής εμφανίζουν ακόμα οι κλάδοι: Μη μεταλλικά ορυκτά (-60%), σαν συνέπεια της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του περιορισμού της χρήσης τσιμέντου, Επιπλα (-64%), Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων (-54,7%). Σημαντική υποχώρηση εμφανίζουν επίσης: Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (-37%), Μηχανήματα και είδη εξοπλισμού (-36,8%), Μηχανοκίνητα οχήματα (-45,5%), Ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-70,8%), Προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη (-24,6%), Χημικά προϊόντα (-24%), Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (-19,8%), Χαρτί και προϊόντα από χαρτί (-19,3%), Ξύλο και φελλός (-18%), Καπνός (-19,4%), Βασικά μέταλλα (-5,7%) και Τρόφιμα, τα οποία αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της μεταποιητικής βιομηχανίας (-2,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ