Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σεμιναριακή γνωριμία με τα μακάμ

Ρος Ντέιλι
Ρος Ντέιλι
Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση», ο Σύλλογος Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ «Κ.Ο.Θ. underground».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται σεμινάριο με τον Ross Daly με θέμα «Η φρασεολογία στο Μακάμ», που θα διεξαχθεί (19 - 22 Σεπτέμβρη), στην Αίθουσα «Σόλων Μιχαηλίδης» - Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ (Λεωφ. Νίκης 73, και ώρες: Τετάρτη 17.00-20.00, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-13.00 & 17.00-20.00, Σάββατο 10.00-13.00).

«Σε όλες τις τροπικές μουσικές παραδόσεις - σημειώνει ο Ross Daly - οι περισσότεροι μελετητές τείνουν να υπερτονίζουν τη σημασία της κλίμακας και να αγνοούν, κάπως, την έννοια της φρασεολογίας ή του μελωδικού "αρχέτυπου". Ιδιαίτερα στην παράδοση των μακάμ ισχύει αυτό, είτε πρόκειται για το αραβικό, τουρκικό, αζέρικο ή οποιοδήποτε άλλο μακάμ. Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε να ''δούμε'' το μακάμ ως συσσωρευμένη "αρχέτυπη" φρασεολογία και όχι μόνο ως τονικό υλικό με πεντάχορδα, τετράχορδα, κλίμακες κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να αποκτήσουν μια πραγματική και πιο βαθιά γνωριμία με τα μακάμ που θα τους ωθήσει σε μια πιο δημιουργική χρήση τους».

Για τους συμμετέχοντες δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη επαφή με την παραδοσιακή μουσική. Τα ενεργά μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους όργανα. Το κόστος συμμετοχής για φέτος είναι μειωμένο. Στοιχίζει για τα ενεργά μέλη 80 ευρώ (για όλες τις μέρες) και για τους ακροατές 50 ευρώ (για όλες τις μέρες). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6984.632.244 (Χαράλαμπος Χειμαριός), 2310.257.900, εσωτ. 801 (Νίκος Κυριακού - Τμήμα Προβολής & Επικοινωνίας). Εγγραφές μέχρι 19/9/2012 (πριν την έναρξη του σεμιναρίου).

Επίσης, στις 23 Σεπτέμβρη, ώρα 22.30, στο Block33, με είσοδο ελεύθερη, το «Ross Daly Trio», ο Ross Daly μαζί με τους συνεργάτες του, Κέλυ Θωμά (λύρα) και Γιώργη Μανωλάκη (λαούτο, φωνή) θα παίξουν παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες τόσο από την κρητική μουσική, όσο και από άλλες μουσικές παραδόσεις της Ανατολής.

Το τρίο αυτό διακρίνεται για το εντυπωσιακό δέσιμο των τριών μουσικών, τη δεξιοτεχνία αλλά και τη μουσικότητα που διαθέτουν. Το μαγικό πλέξιμο των δύο τοξωτών του Ross Daly και της Κέλυς Θωμά αγκαλιάζεται με ένα μοναδικό τρόπο από το εξαιρετικό λαούτο του Γιώργη Μανωλάκη, ενώ το σύνολο σε συνδυασμό με τη φωνή του τελευταίου, μας μεταφέρουν σε έναν πανέμορφο, καινούριο κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ