Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Εμφυλιοπολεμική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση

Την απαράδεκτη συμπεριφορά των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που, παρ' όλο που αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, δεν ξεπέρασε το εμφυλιοπολεμικό πνεύμα απέναντι στους ανάπηρους αντιστασιακούς, αφού δεν εφαρμόστηκαν όσα προβλέπονται για την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος τους, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης, με ανοιχτή ενημερωτική επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα.

Κύριο συμπέρασμα της έως τώρα πολιτικής απέναντι στους ανάπηρους - θύματα της Εθνικής Αντίστασης, τονίζεται, είναι η καταστρατήγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με επακόλουθο να έχουμε δύο κατηγορίες αντιστασιακών, πατρικίων και πληβείων, για την ίδια ιστορική περίοδο 1941-44.

Πουθενά δεν αναφέρεται στην Ιστορία άλλη περίπτωση, όπως στη χώρα μας, να αμείφθηκαν οι συνεργάτες των εχθρών της πατρίδας μας και, παράλληλα, να διώχτηκαν όσοι αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή της... Εμείς κάναμε απέναντι στην Ιστορία και στην πατρίδα το καθήκον μας. Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιοι δε φαίνεται να έχουν την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αντιστασιακών αναπήρων, ενώ, αντίθετα, παραβιάζεται η υπάρχουσα νομοθεσία, σημειώνεται και προστίθεται:

Ενώ ο νόμος (17/49) θεωρεί την Εθνική Αντίσταση συνέχεια του πολέμου της Αλβανίας και εξομοιώνει τους αντιστασιακούς με τους πολεμιστές της Αλβανίας για την παροχή ηθικών και υλικών αμοιβών, η κυβέρνηση το αρνείται... Και το χειρότερο, οδηγεί στην αφαίρεση και των ελάχιστων δικαιωμάτων των αντιστασιακών, όπως η παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου και κυλικείου σε νοσοκομεία αφού βάζει εισοδηματικά κριτήρια άλλων εποχών που αποκλείουν τους ανάπηρους αντιστασιακούς.

Το ζήτημα αυτό θέτουν οι ανάπηροι αντιστασιακοί της ΠΕΣΑΘΕΑ με επιστολή τους προς τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Καϊσερλή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, με σχετική τροπολογία.

Είναι μια πράξη δικαίου να γίνουν πράξη τα παραπάνω και εκείνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, επισημαίνουν οι ανάπηροι αντιστασιακοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ