Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
«Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα»

Η Ρόζα Εσκενάζυ, μαζί με τον Λάμπρο Λεονταρίδη και άλλους Μικρασιάτες μουσικούς το 1936
Η Ρόζα Εσκενάζυ, μαζί με τον Λάμπρο Λεονταρίδη και άλλους Μικρασιάτες μουσικούς το 1936
Σε γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή, 1-3 μ.μ. στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Γυναικείες φωνές να πλημμυρίζουν με τραγούδια τον ιστό της πόλης... Ασπρόμαυρες, θηλυκές φιγούρες που τόλμησαν να σπάσουν τις συμβατικότητες ενός αυστηρά ανδροκρατούμενου χώρου και ανέβηκαν στο πάλκο με μόνο όπλο τη φωνή τους και με αυτήν συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Κουβάλησαν στη φωνή τους την προσφυγιά και την εσωτερική μετανάστευση, η Ρίτα Αμπατζή από τη Σμύρνη ως το Αιγάλεω, η Ρόζα Εσκενάζυ από την Πόλη ως την Κόρινθο, η Στέλλα Χασκίλ από τη Θεσσαλονίκη, η Μαρίκα Καναροπούλου από την Προύσα ως την Αθήνα, η Σοφία Καρίβαλη από τη Σμύρνη ως την Κοκκινιά, η Αγγελίτσα Παπάζογλου, τυφλή από το '29, από τη Σμύρνη ως την Κοκκινιά και η άλλη Μαρίκα, η Παπαγκίκα, ήρθε από την Κω, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου από τη Ζαχάρω και η Μαρίκα Νίνου, αυτή που μας τραγούδησε την ταπεινοσύνη και τη βυζαντινή παρακμή, ήταν Αρμένισσα...

Η Γεωργία Μυττάκη τραγούδησε το πρώτο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, από την Νταίζη Σταυροπούλου δε διαθέτουμε ούτε μια φωτογραφία, οι θύμησες της Μαριάννας Χατζοπούλου και της Αμαλίας Βάκα έχουν χαθεί στην αχλή του χρόνου.

Φωνές που τραγούδησαν «αυστηρά», χωρίς να έχουν ανάγκη τη «σκηνική παρουσία» για να επιβάλουν το σεβασμό και να κερδίσουν την εκτίμηση.

Φωνές που «ξεχάστηκαν» στ' αυλάκια των δίσκων... Ομως είναι εδώ... «Παίρνουν» το τελευταίο βραδινό λεωφορείο για τις λαϊκές γειτονιές, «περιμένουν» υπομονετικά στη στάση και καμιά φορά το βλέμμα καρφώνεται στο νυχτερινό ουρανό, καθώς σπρώχνουν με μια κουρασμένη κίνηση μια τούφα μαλλιά πίσω απ' τ' αυτί...

Φωνές που είναι εδώ... Μπορεί να μην τις βλέπουμε. Ομως, ποιος δεν τις νιώθει;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η γυναίκα στο ρεμπέτικο (2003-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ