Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Aποφάσισαν εμβάθυνση της επέμβασης στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Η εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποιούν στη Συρία επί του παρόντος συγκεκαλυμμένα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφασίστηκε στη διάρκεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη δίχως απ' την άλλη να αποκλείονται «όλες οι πιθανές λύσεις», ακόμη και απροκάλυπτες επιχειρήσεις σε βάρος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας Χ. Κλίντον και Αχμέτ Νταβούτογλου δεν απέκλεισαν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε βάρος της Δαμασκού, ενώ απ' την άλλη συμφώνησαν στην άμεση δημιουργία ενός «νευραλγικού κέντρου» ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών και σχεδιασμών με στόχο την «επίσπευση» της ανατροπής του προέδρου Ασαντ. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε αυτό το νέο αμερικανο-τουρκικό κέντρο επιχειρησιακό κέντρο αναμένεται να συμμετάσχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις παρούσες εξελίξεις, να «σχεδιάσουν το μέλλον» (!) της Συρίας ή και να αποτρέψουν «ακόμη και χειρότερα σενάρια, όπως η χρήση χημικών όπλων»...

Πάντως, η κοινή θέση Ουάσιγκτον - Αγκυρας για διεύρυνση της επέμβασης έδωσε χτες αέρα στα πανιά του αντικυβερνητικού λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Συμβουλίου» (ΣΕΣ). Ο επικεφαλής του ΣΕΣ, Αμπντέλ Μπάσετ Σίντα, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» δε ζήτησε μόνο θέσπιση ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, αλλά και τη δημιουργία «ασφαλών θυλάκων» στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και την Τουρκία, μη αποκλείοντας τις εκεί περιπολίες από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις!

Κινητικότητα στη Μέκκα

Προχτές, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ματαίωσαν την προγραμματισμένη συνάντησή τους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, δίχως να διευκρινίσουν γιατί. Αντίθετα στην ίδια πόλη θα πραγματοποιηθεί σήμερα η διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με τη συμμετοχή ηγετών όπως ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος θα επιδιώξει σειρά επαφών με ομολόγους του. Οπως γνωστοποιήθηκε, στη διάρκεια συνόδου του 57μελούς οργανισμού αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση πρόταση για αναστολή συμμετοχής της Συρίας... Ανάλογη απόφαση είχε πάρει πριν εννιά μήνες και ο Αραβικός Σύνδεσμος, θέτοντας ως όρο για την επιστροφή της Συρίας στον οργανισμό την αποχώρηση του στρατού από τις πόλεις της χώρας.

Διπλωματική κινητικότητα σημειώνεται και στο Πεκίνο, καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες ότι αναμένουν σήμερα την Μπουτάινα Σαάμπαν, απεσταλμένη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Σαάμπαν θα συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί. Μάλιστα ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει επίσης στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, με στόχο «να προωθήσει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας».

Επιπλέον,η επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Βαλερί Αμος, θα επισκεφθεί από σήμερα ως τις 16 του μήνα τη Συρία και το Λίβανο, σε μία προσπάθεια να βρεθούν τρόποι βοήθειας των Σύρων αμάχων που πλήττονται από τη σύρραξη...

Μέσα σε όλα αυτά, ο Σύρος διπλωμάτης που εκπροσωπεί τη χώρα του στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη αυτομόλησε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι «δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει από τη θέση αυτή το συριακό λαό».

Αμείωτες οι συγκρούσεις

Καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό και αντικυβερνητικές δυνάμεις συνεχίστηκαν αμείωτες με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε Δαμασκό και Χαλέπι. Παράλληλα, χτες το απόγευμα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένα μαχητικό συνετρίβη «λόγω τεχνικών προβλημάτων σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική άσκηση» στην Ανατολική Συρία, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση των ανταρτών ότι κατέρριψαν αεροσκάφος στην περιοχή. Τέλος, συριακές αντιπολιτευόμενες πηγές ανακοίνωσαν ότι αργά προχτές βράδυ, στη μεθοριακή περιοχή Τελ Σιχάμπ - Τούρα (περίπου 80 χλμ βόρεια του Αμμάν της Ιορδανίας) σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε ιορδανικές και συριακές στρατιωτικές δυνάμεις όταν Σύροι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν στην Ιορδανία. Κατά το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ