Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγώνας για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

Η περσινή χρονιά στα σχολεία ξεκίνησε και συνεχίστηκε, για αρκετό χρονικό διάστημα, με φωτοτυπίες αντί για βιβλία, ενώ τα σχολεία αντιμετώπιζαν προβλήματα κάλυψης βασικών λειτουργικών αναγκών τους. Φέτος έχει εξασφαλιστεί η διανομή των βιβλίων, απ' ό,τι έχει δηλώσει το υπουργείο Παιδείας, αλλά είναι το λιγότερο απαράδεκτο να «πανηγυρίζουν» οι αρμόδιοι επειδή θα καλυφθεί κάτι αυτονόητο!

Τι γίνεται με τις υπόλοιπες βασικές και στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες; Τα προβλήματα ήδη αρχίζουν να φαίνονται. Ακόμα παραμένει ανοιχτό το θέμα των λειτουργικών εξόδων των σχολείων, πολλά απ' τα οποία πέρσι είχαν πρόβλημα με το πετρέλαιο, την πληρωμή των λογαριασμών και άλλες βασικές ανάγκες. Μάλιστα, σε πολλά σχολεία οι γονείς έβαζαν το χέρι στην τσέπη, για να καλυφθούν αρκετά έξοδα.

Να σημειώσουμε ότι τα χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες δίνονται με πιστώσεις απ' το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους, στις σχολικές επιτροπές και μετά στα σχολεία. Σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα σχολεία είναι, ήδη, αντιμέτωπα με τα προβλήματα, αφού τα ταμεία τους είναι άδεια. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρσι η χρονιά τελείωσε, ενώ τα σχολεία είχαν εισπράξει μόνο τη δόση του Φλεβάρη, ενώ εκκρεμεί η η καταβολή της επόμενης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλη.

Η υποχρηματοδότηση και στην Παιδεία θεωρείται δεδομένη για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό απ' τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, τα κονδύλια για τα σχολεία μειώνονται και οι μαθητές κινδυνεύουν να κάνουν μάθημα χωρίς τα βασικά.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει καλέσει σε διεκδίκηση για να μην πληρώνουν τις βασικές παροχές (ρεύμα, νερό κ.ά.) τα σχολεία. Το πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών των σχολείων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών δεν είναι υπόθεση ορισμένων, αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Χρειάζεται ένα κίνημα προσανατολισμένο συνολικά ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται και πλήττει και το πιο ευαίσθητο κομμάτι, τα παιδιά, τους μαθητές και το δικαίωμά τους στη μόρφωση με αξιοπρεπείς συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ