Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ανοίγματα στην Αφρική...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Περιοδεία σε τρεις χώρες της Ανατολικής Αφρικής ξεκίνησε ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλον στο πλαίσιο προσπαθειών του Τελ Αβίβ να αναβαθμίσει στρατηγικά την παρουσία του στην Υποσαχάρεια Αφρική και να ανακόψει την επιρροή ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

Πρώτος σταθμός περιοδείας του Ισραηλινού αξιωματούχου είναι η Κένυα, στην οποία ο Αγιαλον συμμετείχε στην τελετή έναρξης προγράμματος καθαρισμού και επανακατοίκησης μολυσμένων περιοχών πέριξ της Λίμνης Βικτώρια σε συνεργασία με το Γερμανό υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ντιρκ Νίμπελ. Στην Ουγκάντα επρόκειτο να εγκαινιάσει μία νέα πτέρυγα αποκατάστασης τραυματιών σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Καμπάλα που φτιάχτηκε με ισραηλινά κονδύλια.

Σύμφωνα με τον Αβι Γράνοτ, υποδιευθυντή του τμήματος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών για την Αφρική, η περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του με διάφορες αφρικανικές χώρες που «ολοένα και περισσότερο αναζητούν από το Ισραήλ καθοδήγηση σχετικά με το πώς να εξασφαλίσουν τα σύνορά τους και να πολεμήσουν την ισλαμική τρομοκρατία». Ο Γκράνοτ, μιλώντας σχετικά στην ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ», ανέφερε δύο κριτήρια αναθέρμανσης των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής: α) Ο εκδημοκρατισμός, η σταθεροποίηση και η οικονομική ανάπτυξη που διαδραματίζεται σε χώρες όπως η Γκάνα, η Μποτσουάνα, η Αιθιοπία, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Τόγκο και η Ρουάντα, που ενδιαφέρονται «για την ισραηλινή τεχνογνωσία και επενδύσεις σε ενέργεια, γεωργία, υγεία και υποδομές». β) Το δεύτερο κριτήριο σχετίζεται με τις υποτιθέμενες «αλλαγές» σε βορειοαφρικανικές χώρες της λεγόμενης «Αραβικής άνοιξης», όπως η Λιβύη.

Σε άλλο σημείο ο Ισραηλινός διπλωματικός αξιωματούχος σημείωσε, με αφορμή την περιοδεία του Αγιαλον, ότι χώρες στο Κέρας της Αφρικής όπως η Ερυθραία, η Σομαλία και το Τζιμπουτί είναι «ιδιαιτέρως σημαντικές» για το Τελ Αβίβ «όχι μόνον γιατί από κει πετούν προς ανατολάς τα ισραηλινά αεροπλάνα και περνούν τα ισραηλινά πλοία προκειμένου να εξέλθουν της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά και γιατί η περιοχή μετατρέπεται σε χώρο όπου το Ιράν αναζητεί επιρροή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ