Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την πυρκαγιά στην Ουρανούπολη

Το θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών.

Το κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, έχει ως εξής:

«

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αγ. Ορος και επεκτάθηκε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, εκτός του ότι έκαψε δεκάδες αγροικίες, κατέστρεψε στο διάβα της δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης καθώς και πολλές καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπέλια και μελίσσια. Αναδείχτηκαν με δραματικό τρόπο οι τεράστιοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν το φυσικό περιβάλλον, το βιος και η ζωή του λαού.

Οι συνέπειες είναι βαριές για τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, το περιβάλλον, τον τουρισμό στην περιοχή.

Οι αρμόδιοι φορείς, Δασαρχεία, Περιφέρεια και δήμοι, δεν έχουν ούτε τις ελάχιστες πιστώσεις, προκειμένου να προγραμματίσουν ή να ανταποκριθούν στα ελάχιστα έργα και εργασίες προστασίας των δασών.

Τα κονδύλια που δόθηκαν το 2012 στους δήμους όλης της Π.Ε. Χαλκιδικής για την πυροπροστασία δεν ξεπέρασαν τις 349.000 ευρώ, ενώ απ' αυτά ο Δήμος Αριστοτέλη πήρε μόνο 84.300 ευρώ. Με αποτέλεσμα για μια ακόμη χρονιά ο καθαρισμός του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, να παραμένουν κενό γράμμα και γι' αυτήν τη χρονιά.

Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι μεγάλες. Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη δημιουργία ενιαίου, καλά στελεχωμένου και εξοπλισμένου μηχανισμού δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Την κάλυψη των κενών θέσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων σε όλη την Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώρια για αδιαφορία ή κωλυσιεργία.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.), με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος και στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές.
  • Αν θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοίκων και του Δήμου Αριστοτέλη, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλης της Π.Ε. Χαλκιδικής.
  • Αν θα κηρύξει άμεσα αναδασωτέες τις καμένες εκτάσεις χωρίς καμία αλλαγή στη χρήση γης.
  • Αν θα προχωρήσει στην ετήσια τουλάχιστον απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων όλων των πληγέντων.
  • Αν θα προχωρήσει στην άμεση χρηματοδότηση των φορέων Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης και στην άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία με προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό καθώς και την ενίσχυσή τους με τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ