Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δείτε στον «902 TV»

Ο Μίνως Βολανάκης
Ο Μίνως Βολανάκης
Παρακολουθήστε απόψε στις 20.00 από την τηλεόραση του «902» την εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως», η οποία σκιαγραφεί το πορτρέτο του σπουδαίου Ελληνα σκηνοθέτη και μεταφραστή Μίνωα Βολανάκη.

Ο Μ. Βολανάκης γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και μετέφρασε κυρίως έργα του αμερικανικού ρεπερτορίου («Η ζωή με τον πατέρα», «Η μικρή μας πόλη» κ.ά.). Ως το 1960 σπούδασε σε Αγγλία και ΗΠΑ, όπου και ανέβασε τραγωδία και κωμωδία με δικές του μεταφράσεις στα αγγλικά. Οι πρώτες του σκηνοθεσίες στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στο ΚΘΒΕ («Περιμένοντας τον Γκοντό» κ.ά.), ενώ παράλληλα συνεργάστηκε και με ιδιωτικούς θιάσους. Από το 1975 έως το 1978 διατέλεσε γενικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, όπου ανέβασε, μεταξύ άλλων, Μπρεχτ, Πίντερ, την «Ηλέκτρα» με την Αννα Συνοδινού, τη «Μήδεια» με την Μελίνα Μερκούρη. Το 1982 είναι ο πρώτος που ουσιαστικά δημιουργεί τις Γιορτές των Βράχων (σε νταμάρια της Αττικής). «Εφυγε» στις 15 Νοέμβρη 1999.

Στις 21.30 θα μεταδοθεί από τον «902 TV» η εκπομπή «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα», η οποία φιλοξενεί έναν σύγχρονο Αλεξανδρινό δημιουργό, τον Νικήτα Βοστάνη.

Συνθέτης και μουσικός, είναι ο εμπνευστής της παράστασης - συναυλίας με τον τίτλο «Ενα λαϊκό τραγούδι από την Αλεξάνδρεια». Η ορχήστρα, αποτελούμενη από εννέα μουσικούς, αποδίδει τραγούδια των Μάνου Λοΐζου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκου Ξυδάκη, αλλά και Αττίκ, Ζωρζ Μουστακί, Αρη Δαβαράκη και Νικήτα Βοστάνη.

Λόγω της διαφορετικότητας του ύφους των δημιουργών, πέντε ερμηνευτές παλιάς και νέας «φρουράς» υποστηρίζουν τα τραγούδια. Ο Γιάννης Ντουνιάς, η Αφεντούλα Ραζέλη, ο Κώστας Μάντζιος, ο Βαγγέλης Δούβαλης και ο Κώστας Κοντογιάννης.

Στη συζήτηση, που παράλληλα διατρέχει το αφιέρωμα, ο Νικήτας Βοστάνης περιγράφει στον Πάρη Μήτσου τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε και δημιούργησε ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας. Επίσης, μιλά για τα μαγαζιά, τους καλλιτέχνες, τις συναυλίες αλλά και την καθημερινότητα των Ελλήνων στην ιστορική αυτή πόλη. Πρόκειται για την πρώτη ενός κύκλου εκπομπών που συσχετίζει τόπους (πόλεις) με καλλιτέχνες και δημιουργίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ