Κυριακή 11 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απαντοχή κι ελπίδα της αγροτιάς

Μιλούν στο «Ρ» μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης

Με δηλώσεις τους στο «Ρ» μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης αναφέρονται στο γιατί πάρθηκε αυτή η πρωτοβουλία, στο τι πρεσβεύει και πού αποσκοπεί η ενωτική, αγωνιστική συσπείρωση και σε τι ελπίζουν και προσδοκούν οι αγρότες.

Πανελλαδικός συντονισμός

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ (μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Εβρου)

Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης θα συζητηθεί ο τρόπος επικοινωνίας των αγροτών όλης της Ελλάδας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι τα ΜΜΕ έχουν αναλάβει, εργολαβικά, τη φίμωση των αγροτών για λογαριασμό του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης γενικότερα. Επειδή τα προβλήματά μας συνεχώς πολλαπλασιάζονται και οξύνονται, είναι ανάγκη οι αγρότες όλης της χώρας να συντονίσουν τη δράση τους, δεδομένου ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν υπάρχει για τα συμφέροντα των αγροτών. Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν ήταν επιθυμία των αγροτών, αλλά του υπουργείου Γεωργίας και του πρωθυπουργού. Επιβάλλεται, λοιπόν, ο πανελλαδικός συντονισμός δράσης των αγροτών, για την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.

Ολοι οι αγωνιστές

ΚΩΣΤΑΣΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ (πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Κοζάνης)

Στόχος της Αγροτικής Συσπείρωσης είναι να διευρυνθεί για να υπάρχει η εκπροσώπηση αγροτών απ' όλους τους νομούς της χώρας, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεών τους. Κι επειδή τα προβλήματα είναι κοινά, στην Αγροτική Συσπείρωση χωρούν όλοι οι αγρότες που θέλουν ν' αγωνιστούν για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους. Γιατί η κατάσταση που βιώνουν δεν πάει άλλο. Η φτώχεια των μικρομεσαίων αγροτών μεγαλώνει συνεχώς και το «μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο», εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μακράς πνοής

ΤΑΚΗΣΚΤΕΝΑΣ (μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Λευκάδας)

Οι πολιτικές που ξεκληρίζουν τη φτωχή αγροτιά, που ρημάζουν την ύπαιθρο, το ξεπούλημα των συμφερόντων μας από τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, το ζοφερό μέλλον που διαγράφεται για την επαρχία, μας ανάγκασαν να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Η σκέψη μας για τη δημιουργία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης έρχεται να συμπληρώσει το έλλειμμα του συντονισμού και της δράσης των αγώνων της φτωχής αγροτιάς και όχι μόνο. Εχει να κάνει με τη ζωή στο χωριό, με το μέλλον μας. Η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση που θα πάρει «σάρκα και οστά» και θα την «αγκαλιάσουν» οι αγρότες και οι οργανώσεις τους, μέσα από την καθημερινή δουλιά, είναι «μακράς πνοής». Θα είναι το αποκούμπι του φτωχού αγρότη και, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, θα συμβάλλει στην ωρίμανση της ανάγκης για μια φιλοαγροτική, φιλολαϊκή πολιτική, για αλλαγή πλεύσης στην αγροτική οικονομία, έξω και πέρα από τους «μονόδρομους» της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Κλαδικές πολιτικές

ΖΩΗΣΚΑΡΛΑΤΟΥ (πρόεδρος Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς)

Μέσα από την Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση επιδιώκουμε ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θα έχει ως βασικό στοιχείο την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών με βάση τα αντίστοιχα αγροτικά προϊόντα, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, με ουσιαστικά κίνητρα στους νέους που θέλουν ν' ασχοληθούν με τη γεωργία. Ολα αυτά προϋποθέτουν υποδομές για την εκπαίδευση των αγροτών, ενίσχυση των φυτικών προϊόντων για τη στήριξη της ζωικής παραγωγής και την αυτάρκεια της χώρας σε διατροφικά προϊόντα. Πρέπει, επίσης, να δώσουμε έμφαση στη συνέχεια της ύπαρξης των μικρομεσαίων αγροτών, για να παραμείνει η ύπαιθρος ζωντανή, στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως με τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας, και να καταπολεμήσουμε τα μονοπώλια των μεγάλων εταιριών παραγωγής χημικών προϊόντων που αφορούν στις καλλιέργειες. Πρέπει να επιδιώξουμε τη δημιουργία Συνεταιρισμών στη βάση της ουσιαστικής αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος.

Ψηλά το κεφάλι

ΓΙΩΡΓΟΣΦΑΛΑΓΚΑΣ (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Νομού Καρδίτσας)

Το «παιδί» που «γεννήθηκε» την Κυριακή 4 Μάρτη κι ονομάζεται Αγροτική Συσπείρωση θ' αποφέρει στο μέλλον «καρπούς», καθώς η αγροτιά στην περιοχής μας, και γενικότερα σ' όλη την Ελλάδα, δεν πλήττεται μόνο από τις θεομηνίες, αφού είναι ανασφάλιστη η παραγωγή μας, αλλά και από την παγκοσμιοποίηση της αγοράς και τους καρεκλοκένταυρους της ΕΕ. Οπότε το μόνο που μένει στον αγροτικό κόσμο είναι να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και ν' αγωνιστεί για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του. Κι ας αφήσουμε αυτό που λένε ότι «ο αγάς ποτέ δεν έκοψε προσκυνημένο κεφάλι». Διότι οι αγώνες όταν συντονίζονται και οργανώνονται καλά και σωστά, φέρνουν πάντα αποτελέσματα και οδηγούν σ' ένα καλύτερο αύριο.

Κοινό Μέτωπο

ΔΗΜΗΤΡΗΣΠΟΛΥΖΟΣ (πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων)

Για να έχουν αποτέλεσμα και προοπτική οι αγώνες της αγροτιάς, χρειάζεται να οργανώνονται σωστά και να συντονίζονται καλά. Τις αδυναμίες που έχει το αγροτικό κίνημα ως προς αυτό - εξαιτίας και της συμβιβαστικής τακτικής, αλλά και της υπονομευτικής δράσης των ηγεσιών της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ - θα καλύψει η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση που δημιουργείται ως απαίτηση των καιρών και προσταγή του μέλλοντος. Για ν' ανατραπεί, όμως, η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική και να εφαρμοστεί μια άλλη, φιλοαγροτική - φιλολαϊκή, απαιτείται η συμπαράταξη σ' ένα Κοινό Μέτωπο όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, που θα συγκρούεται, σε κοινωνικό, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο, για να ωριμάζει η ανάγκη πολιτικών που θ' αντιπαλεύουν τους μονόδρομους (όπως, π.χ., ΚΑΠ, «Ατζέντα 2000», ΟΝΕ κ.ά.), οι οποίοι φέρνουν κέρδη στους λίγους και φτώχεια στους πολλούς.

Υπόθεση όλων

ΡΙΖΟΣΜΑΡΟΥΔΑΣ (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών Νομού Λάρισας)

Η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση δεν είναι μια στενή υπόθεση του ΚΚΕ, όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, στοχεύοντας να μειώσει τη δυναμική που δημιουργεί στο αγροτικό κίνημα και στους αγρότες η πρωτοβουλία αυτή. Είναι μια πλατιά αγωνιστική συσπείρωση σε πανελλαδικό επίπεδο των αγροτών των μπλόκων και των άλλων μαζικών κινητοποιήσεων, που συγκρούστηκαν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Στην Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση έχουν θέση όλοι όσοι πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, πλήττουν το ίδιο όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, άρα κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους. Κι αυτός ο πλατύς και ενωτικός χαρακτήρας της Αγροτικής Συσπείρωσης είναι που φοβίζει και ανησυχεί την κυβέρνηση.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ