Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα σχέδια ενάντια στην κυριακάτικη αργία

Η δημοτική αρχή έριξε στο τραπέζι πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων για δύο Κυριακές με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Μια ακόμα προσπάθεια επέκτασης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων με κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξελίσσεται τις μέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη λειτουργία της Διεθνούς Εκθεσης. Το θέμα είχε τεθεί τις προηγούμενες μέρες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης ενόψει της λειτουργίας της ΔΕΘ, όπου προτάθηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για δύο Κυριακές. Επανήλθε σε ειδική συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με επιμελητήρια και φορείς της πόλης, όπου όμως δεν λήφθηκε απόφαση, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος τάχθηκε κατά με το σκεπτικό ότι πρέπει να «διαφυλαχθεί η ενδοεπιχειρηματική και κοινωνική ηρεμία». Το θέμα πάντως παραμένει ανοιχτό.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης δηλώνοντας την κατηγορηματική της αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προειδοποιεί τον πρόεδρο του ΕΚΘ να μη διανοηθεί να συναινέσει στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Μάλιστα καλεί σε εγρήγορση τους εμποροϋπάλληλους και προαναγγέλλει απεργία αν αποφασισθεί το άνοιγμα των καταστημάτων και Κυριακή. Παράλληλα καλεί τους μικρομαγαζάτορες της πόλης, σε συντονισμό δράσης για να μην περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που ζημιώνει εξίσου τους ίδιους και τους εργαζόμενους και ωφελεί μόνο τους μεγαλεμπόρους.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει: «Για μια ακόμα φορά οι ίδιοι "ενδιαφερόμενοι" (μεγαλέμποροι) με τους ίδιους "υποστηρικτές" (δήμαρχοι, κόμματα των εργοδοτών, "συνδικαλιστές - υπάλληλοι των εργοδοτών") προωθούν τις επιδιώξεις τους, σε βάρος πάντα των ίδιων : των εργαζόμενων στο εμπόριο (των πιο άμεσα ενδιαφερόμενων που δεν κλήθηκαν καν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις) και των μικρών εμπόρων που τα μαγαζιά τους κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Και πάλι τον πρώτο ρόλο ανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μπουτάρης εξυπηρετώντας και πάλι τα συμφέροντα της τάξης του (βιομήχανος), των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων αφού είναι οι μοναδικοί που ωφελούνται από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Κανείς μικρομαγαζάτορας δεν μπορεί να ανοίξει το μαγαζί του και την Κυριακή.

Και βέβαια κανείς εργαζόμενος (όταν μάλιστα του μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, οι περισσότεροι μένουν απλήρωτοι για μήνες) δεν έχει την πρόθεση να αφήσει την οικογένειά του και τις Κυριακές.

Η αγορά δε στενάζει από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία. Στενάζει από τη φτώχεια και τη χρεοκοπία του λαού. Η μεθόδευση που ακολουθείται δεν έχει στόχο το ζωντάνεμα της αγοράς αλλά τον ενταφιασμό των εργαζόμενων και των μικρομάγαζων υπέρ των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων. Και η μεθόδευση αυτή είναι σίγουρο ότι δε θα ισχύσει μόνο για τις Κυριακές της ΔΕΘ, αλλά προοπτικά, για όλο το χρόνο. Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από πολύ παλιά, πριν την κρίση και ανεξάρτητα από την Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, προειδοποιεί τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Τσαραμπουλίδη, που σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ενωση, μας φάνηκε ότι έλκεται από την ιδέα της επέκτασης του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με πρόφαση "τον εορτασμό της πόλης", να μη διανοηθεί να ισχυριστεί ότι εκφράζει τους εμποροϋπάλληλους της πόλης και να παρουσιάσει τη θέση του κόμματός του και των εργοδοτών σα θέση του Εργατικού Κέντρου, το οποίο δεν έχει καν συνεδριάσει για να συζητήσει το θέμα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ