Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΑΠ - ΟΛΘ
Σε ρότα εντατικής κερδοφορίας

Ετοιμάζονται για «πεσκέσι» στα μονοπώλια με το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων

Καθαρά κέρδη που φτάνουν στα 258 εκατ. ευρώ απέσπασε για το Α' εξάμηνο του 2012 ο ΟΠΑΠ. Στην ίδια περίοδο ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), που επίσης είναι ψηλά στη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις, πέτυχε υπερδιπλασιασμό κερδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών τους (Α' εξάμηνο 2012) :

ΟΠΑΠ: Τα καθαρά κέρδη (258 εκατ.) εμφανίζουν μικρή υποχώρηση 5,7% σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο του 2011. Στο ίδιο διάστημα ο τζίρος της επιχείρησης καταγράφεται στα 2,1 δισ. ευρώ, με υποχώρηση 6,2%.

Η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει το 34% των μετοχών που έχουν απομείνει σήμερα σε κρατική ιδιοκτησία. Για το σκοπό αυτό ήδη έχουν μεταβιβάσει το μετοχικό πακέτο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμβουλοι της ιδιωτικοποίησης έχουν αναλάβει η γερμανική τράπεζα Deutche Banκ και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

ΟΛΘ: Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 12,7 εκατ. ευρώ (από 6,3 εκατ. ευρώ στο Α' εξάμηνο του 2011, με ρυθμό αύξησης πάνω από 103%. Μετά τους φόρους διαμορφώνονται στα 10,1 εκατ. ευρώ (από 4,9 εκατ. ευρώ) με ρυθμό διόγκωσης 106%.

Σε κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται σήμερα το 74% του ΟΛΘ (όπως και του ΟΛΠ). Τα 2 λιμάνια όπως επίσης και ακόμη 10 -Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Καβάλας, Ραφήνας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας- στα οποία το κράτος κατέχει το σύνολο (100%) του μετοχικού κεφαλαίου, προορίζονται για «πεσκέσι» σε «επενδυτές». Σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υποδομών της χώρας έχουν αναλάβει η «Morgan Stanley» και η Τράπεζα Πειραιώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ