Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι συγκρούσεις

Ανοιχτά υπέρ της αντιπολίτευσης τάχθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της συριακής ηγεσίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Με σφοδρότητα συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις στα προάστια Καμπούν και Τανταμούν της Δαμασκού ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις αλλά και βομβαρδισμοί στις συνοικίες Ζαμάλκα, Κάνταμ και Τζομπάρ. Εκτός από τη Δαμασκό, όπου τόσο κυβερνητικές πηγές όσο και πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση δεν μπορούσαν να πουν πόσες είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, μάχες σημειώνονταν, χθες, και στην επαρχία Ντάιρ αλ Τζουρ, κυρίως στην ομώνυμη πόλη, ενώ φαίνεται ότι πλήγματα με όλμους δέχτηκε η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Μπουκάμαλ.

Πηγές προσκείμενες στους ενόπλους του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανέφεραν ότι κατέρριψαν μαχητικό αεροσκάφος «MiG» στην πόλη Ταγιαμπίγια, και αιχμαλώτισαν τους δύο πιλότους. Η πληροφορία δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί, μέχρι χτες βράδυ, ούτε μπορούσε κανείς να βεβαιώσει για την αυθεντικότητα ενός σχετικού βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Αντίθετα, ο διευθυντής του στρατιωτικού νοσοκομείου Τερσίν, στη Δαμασκό, έδωσε σειρά στοιχείων για τον αριθμό των απωλειών στις τάξεις του στρατού. Οπως ανακοίνωσε, από το Μάρτη του 2011, οπότε άρχισαν οι συγκρούσεις, έχουν σκοτωθεί 8.000 μέλη όλων των δυνάμεων ασφαλείας, και οι θάνατοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από τις αρχές της χρονιάς. Εξ αυτών, το 60% έχει σκοτωθεί από σφαίρα, το 35% από έκρηξη και το 5% έχει σφαγιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τραυματίες «είναι πολλαπλάσιοι» αλλά δε δόθηκε αριθμός.

Μεγάλος αλλά άγνωστος είναι και ο αριθμός των πολιτών που έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν ηθελημένους βομβαρδισμούς κατά αρτοποιείων την ώρα που δεκάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές για να πάρουν ψωμί. Αργά χθες βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη συμμετοχή γειτονικών στη Συρία χωρών, για να εξεταστεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης και του προσφυγικού κύματος. Διπλωματικές πηγές απέκλειαν το ενδεχόμενο απόφασης και μιλούσαν μόνο για ανακοίνωση μεμονωμένων πρωτοβουλιών.

Ανοιχτή αιγυπτιακή στήριξη στην αντιπολίτευση

Την «αλληλεγγύη του» στο συριακό λαό που «αγωνίζεται ενάντια σε ένα καταπιεστικό καθεστώς που έχει απολέσει την νομιμότητά του» εξέφρασε, κατά την ομιλία του στην έναρξη της Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. Ο Μουχάμαντ Μούρσι προέρχεται από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που αποτελούν τον κορμό του τμήματος εκείνου της αντιπολίτευσης που προβάλλεται περισσότερο από τα ΜΜΕ και επιδιώκει να κυριαρχήσει στο σύνολο της αντιπολίτευσης.

Η αποστροφή του Μούρσι προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής ηγεσίας. Η συριακή αποστολή εγκατέλειψε την αίθουσα της συνόδου και λίγο αργότερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι «αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Συρίας και υποκινεί την αιματοχυσία». Αναλόγου περιεχομένου επίθεση εξαπέλυσε κατά της Τουρκίας ο Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, στη σύντομη συνέντευξή του στο δίκτυο «αλ Ντούνια», κατηγόρησε την τουρκική ηγεσία ότι πυροδοτεί τη συνέχιση της βίας στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ