Κυριακή 11 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Τρομονόμος» και για τις διαδηλώσεις

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το νομοσχέδιο που αποκάλυψε την Παρασκευή ο «Ριζοσπάστης», για την «αντιμετώπιση των διαδηλώσεων», το οποίο η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει και σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά, αποτελεί παράρτημα του «τρομονόμου», αφού οι Αμερικανοί έχουν συσχετίσει ευθέως τις διαδηλώσεις του ελληνικού λαού με την τρομοκρατία, διατυπώνοντας την απαράδεκτη εκτίμηση ότι οι διαδηλώσεις (για την υπόθεση Οτσαλάν, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα) είναι το εύφορο έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, πρέπει να εκτιμήσει κανείς ότι η κυβέρνηση ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (πυροβολισμοί στον αέρα, διάλυση διαδηλώσεων χωρίς άδεια του εισαγγελέα κλπ), ενώ θέτει τόσες και τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε όλες οι διαδηλώσεις να κρίνονται εκ των προτέρων παράνομες.

Ομως, αν ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να περιορίσει μέχρις εξοντώσεως το δικαίωμα των εργαζόμενων για διαδηλώσεις, προκειμένου να περιορίσει τις αντιστάσεις κατά της αντιλαϊκής της πολιτική, φαίνεται ότι με το νομοσχέδιο αυτό πετυχαίνει και δύο ακόμη στόχους. Αφενός την ικανοποίηση των αμερικανικών απαιτήσεων για έλεγχο και καταστολή των διαδηλώσεων αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, αφετέρου την ικανοποίηση ενός εκ των όρων για την «ευταξία» στην Αθήνα στην περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ