Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ «ΜΠΟΛΟΝΙΑ»
Προχωράει ο συντονισμός του αγώνα

Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 15/3 σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Η επόμενη απάντηση στις κυβερνητικές προσπάθειες εφαρμογής της Διακήρυξης της Μπολόνια θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη 15/3, με νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σ' αυτό το ραντεβού κάλεσαν οι φοιτητές μετά τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη μαζί με τους πανεπιστημιακούς και ήδη πολλές σχολές έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι Βιολογικού, Μαθηματικού, Χημικών Μηχανικών, ΜΙΘΕ και ΤΕΑΠΗ Αθήνας, Βιολογικούκαι Μαθηματικού Πάτρας, Χημικού Ιωαννίνων, Οικονομικού Βόλου, Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Εικαστικού, Φυσικού και Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συντονίζουν τον αγώνα τους και παλεύουν, για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ που υποβαθμίζει όλη την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά εντείνουν τον αγώνα τους και για το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά που έρχεται, ενώ δεν ξεχνούν τους σχεδιασμούς περί διοικητικής και οικονομικής «αυτοτέλειας» των Πανεπιστημίων. Απέναντι σ' όλα αυτά διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με μία σχολή ανά γνωστικό αντικείμενο, χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ολοκληρωμένες γνώσεις στο επιστημονικό τους αντικείμενο, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η ένταση των αγωνιστικών διεργασιών στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αποτελεί συνέχεια των αγώνων που είχαν προηγηθεί από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, ενώ συνδέονται και με τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών στις 28 Μάρτη. Η ΠΚΣ, δίνοντας τη δική της μάχη για την ενδυνάμωση των συλλόγων και τη δυναμική έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων στους φοιτητές και σπουδαστές, εντείνει την παρέμβασή της αυτή την περίοδο που οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

  • Στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για τις 15/3, προσανατολίζεται να συμμετάσχει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Σύγκλητος του οποίου συνεδρίασε χθες. Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτό το ίδρυμα για να ενημερωθούν οι φοιτητές και να κινητοποιηθούν δυναμικά απέναντι στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Παράλληλα, αποφάσισε να στήσει κάλπες στις σχολές, για να ψηφίσουν οι φοιτητές υπέρ ή κατά των αντιδραστικών κατευθύνσεων της διακήρυξης της Μπολόνια.
  • Την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου για τρεις εργάσιμες μέρες από την επομένη της κατάθεσης του Νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, αποφάσισε χτες σε έκτακτη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ΑΠΘ. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Συγκλήτου, «η κατάθεση του νομοσχεδίου αφορά τη "συλλήβδην" και χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση των Πανεπιστημιακών πτυχίων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ