Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οι αποψινές επιλογές

Η βραβευμένη κοινωνική δραματική ταινία με τίτλο «Ο διστακτικός ήρωας» σε σκηνοθεσία Νικ Μπαλταζάρ, που θα μεταδοθεί απόψε στις 00.30 από τη ΝΕΤ, ξεχωρίζει από τις κινηματογραφικές προβολές.

Ο αυτιστικός Μπεν είναι διαφορετικός. Το διακρίνει κανείς στον τρόπο που σηκώνεται το πρωί, πλένεται, ντύνεται, παίρνει το πρωινό του, στον τρόπο που τηρεί τις συνήθειές του και τις επαναλαμβάνει με «ευλάβεια» καθημερινά. Ακόμα, στο πώς απευθύνεται στη μητέρα του και στο μικρό του αδερφό. Οταν περπατά στους δρόμους ακούει δυνατή τέκνο μουσική και είναι ανασφαλής και νευρικός... Ολόκληρη η ζωή του είναι ένα δικό του κλειστό σύμπαν. Παίζει με πάθος στο διαδίκτυο ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, προσπαθώντας να εκπαιδευτεί για τον πραγματικό κόσμο. Η ζωή στη σχολή του είναι μια καθημερινή κόλαση. Οι συμμαθητές του φέρονται σκληρά, πράγμα που τον οδηγεί στο να καταστρώσει ένα σχέδιο για να εκδικηθεί. Ξαφνικά όμως εμφανίζεται στη ζωή του η συμπαίκτριά του στο Archlord, Σκαρλάιτ, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος, κάτι που δεν είχε υπολογίσει στα σχέδιά του... Η ταινία, η οποία έχει έντονα δραματικά στοιχεία, θίγει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το ζήτημα των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τα οποία ξεχωρίζουν από τα «φυσιολογικά» παιδιά. Αυτή η διαφορετικότητα, που τις περισσότερες φορές εκλαμβάνεται σαν γενική αναπηρία, από την απληροφόρητη ή, γιατί όχι, και σκληρή και ανταγωνιστική κοινωνία, αναγκάζει αυτά τα παιδιά να ζούνε μέσα σε μια πραγματική κόλαση. Εχει τιμηθεί με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (Grand Prix Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Επιτροπής, Βραβείο Κοινού) και υποψηφιότητα για Oscar Ξενόγλωσσης ταινίας 2008. Παίζουν: Γκρεγκ Τίμερμανς, Λόρα Φερλίντερ, Πολ Γκούσεν, Μαρικε Πινόι.

Στις 10.30 το πρωί η ΕΤ-1 μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ο γύρος του πλανήτη σε 360'» ταξιδεύει στο «Νησί της ευτυχισμένης τρίτης ηλικίας». Οι κάτοικοι της ιαπωνικής νήσου Μιγιάκο στο Αρχιπέλαγος Οκινάουα - οι οποίοι συνήθως ξεπερνούν την ηλικία των εκατό χρόνων - έχουν γίνει άριστοι στην τέχνη των ευτυχισμένων και υγιών γηρατειών. Η υγιεινή, ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή τους συχνά προέρχεται από τα δικά τους περιβόλια, κάτι που εξηγεί εν μέρει την μακροζωία τους. Κυρίως όμως οφείλεται στην όρεξή τους για ζωή. Οι καθημερινές τους δραστηριότητες και εργασίες είναι ο λόγος για ζωή. Μια φορά το χρόνο οι κάτοικοι του νησιού αποτίουν φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία, διοργανώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις, που αποκαλούνται «Keiro - no - hi».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ