Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ

«Ντίνος Χριστιανόπουλος - Θεμέλιος Θεσσαλονίκης Λίθος» είναι ο τίτλος του επεισοδίου στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης 1921 - 2012», που θα προβληθεί σήμερα στις 19.00 από την ΕΤ-3.

Το ντοκιμαντέρ για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο παρακολουθεί την ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα μέσα από τα μάτια και το έργο του ποιητή. Ακολουθεί τα βήματά του στα στενά της πόλης που έζησε και μεγαλούργησε.

Η σκηνοθέτρια Αθηνά Κρικέλη σημειώνει: «Ο Nτίνος Χριστιανόπουλος είναι μια Θεσσαλονίκη από μόνος του. Αρχικό μας μέλημα ήταν να δημιουργήσουμε ένα αφιέρωμα για τον ίδιο, όμως πολύ σύντομα ανακαλύψαμε πως ο ποιητής είναι η ίδια η πόλη, αν αυτή είχε τη δυνατότητα να πάρει μορφή θα περιέγραφε τις ιστορίες της με τις καταπληκτικές λεπτομέρειες και τον μοναδικό τρόπο αφήγησης του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ηταν συγκλονιστική εμπειρία των συνεργατών μου κάθε φορά που ολοκλήρωναν κάποια συνέντευξη μαζί του. Περιέγραφαν τις στιγμές, γοητευμένοι, μαγεμένοι θαρρείς. Δύσκολη υπόθεση ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, όχι γι' αυτό που είναι αλλά και για όλα αυτά που γνωρίζει για την πόλη, θα χρειαζόμασταν μια ολόκληρη ροή προγράμματος για να καταγράψουμε τη ζωή και τις σκέψεις του».

Περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών αρχείου και άλλα ντοκουμέντα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Στις 20.00 η ΝΕΤ θα προβάλει το βιογραφικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μαρία Κιουρί, πέρα από το μύθο».

Από τη γέννησή της στη Βαρσοβία μέχρι που μπήκε στο Πάνθεον, το έργο και η ζωή της Μαρίας Κιουρί, γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί, είναι σαν παραμύθι. Ηταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το οποίο μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιερ και τον Ανρί Μπεκερέλ για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας. Η Σουηδική Ακαδημία της απένειμε και δεύτερο βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη και απομόνωση του καθαρού ραδίου, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού (το ίδιο άτομο να τιμηθεί με δεύτερο Νόμπελ). Τέλος, είναι η μόνη γυναίκα η οποία αναπαύεται στο Πάνθεον, το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι «μεγάλοι άνδρες» της Γαλλίας. Ενώ έχει τιμηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και ενσαρκώνει ένα μοντέλο αριστείας, η ιστορία και η ζωή της παραμένουν άγνωστες. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα πορτρέτο της Μαρίας Κιουρί με ανέκδοτο αρχειακό υλικό από το αρχείο του Μουσείου Κιουρί. Μέσα από τα ημερολόγια και την αλληλογραφία της και χάρη στις πολυάριθμες μαρτυρίες που άφησε πίσω της, συναντάμε τη διακριτική και μαχητική γυναίκα που συνήθιζε να είναι και ταξιδεύουμε μαζί της μέσα από το πρίσμα των συναισθημάτων και των σκέψεών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ