Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μάνος Κατράκης
Μάνος Κατράκης
ΦΩΤ.

Στις 14 Σεπτέμβρη 1946 δολοφονήθηκε από Χίτες ο θείος μας ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ ή ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (Σαϊτάνης), στα Κηπούρια στην Πλατιά Αμμο Ληξουρίου.

Στη μνήμη του τα ανίψια του, Νίκος και Γρηγόρης Βουτσινάς, προσφέρουν στην ΚΟΒ Ληξουρίου 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΒΙΤΩΡΟΥ του Διονυσίου, κατοίκου Κυπαρίσσου Ηρακλείου Κρήτης, που «έφυγε», πρόσφατα, από τη ζωή, τα ανίψια του Δημήτρης Μαντζουράτος και Βαγγελιώ Τζουλιαδάκη προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

***

ΦΩΤ.

Στις 24 Αυγούστου «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και τον αγώνα, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ (Γιώργαρος). Γεννήθηκε στη Μ. Ασία το 1922. Η Κατοχή και η Αντίσταση τον ανέβασαν στα βουνά της Ρούμελης. Στη νικηφόρα μάχη στις Καρούτες τραυματίζεται σοβαρά. Γενναίος και δυνατός, δεν υποχώρησε ποτέ, ούτε στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Γυάρου και της Ικαρίας. Καταδικασμένος σε θάνατο, φυλακίστηκε και στις σκληρές φυλακές της Κέρκυρας για επτά χρόνια. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος του, ζητώντας από εμένα να του διαβάζω τον «Ριζοσπάστη» γιατί τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την όρασή του.

Στη μνήμη του προσφέρω στο περήφανο και τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης.

(Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους αξιόλογους γιατρούς της ΒΠ κλινικής του Τζάνειου Νοσοκομείου, τους ειδικευόμενους και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους να τον κρατήσουν στη ζωή)

Ευαγγελία Σιναπλίδου

***

ΦΩΤ.

Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας γιος ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΤΕΚΗΣ.

Η οικογένειά του, στη μνήμη του, τελεί μνημόσυνο και προσφέρει στην ΚOΒ Γεράνειας Ελασσόνας 100 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΛΑΝΑΣ
Απόστολος Καλτέκης

* Ο Διονύσης και η Αννα Καράτσαλου προσφέρουν, στη μνήμη του ΚΑΛΤΕΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μήθυμνας Λέσβου.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, του αταλάντευτου κομμουνιστή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ανάγκες του 60 ευρώ ενίσχυση.

Αρετή - Στέλιος Νικολάου

***

3 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των σπουδαίων καλλιτεχνών ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΤΙΤΟΥ ΒΑΝΔΗ και ΤΙΜΟΥ ΠΕΡΛΕΓΚΑ, που στάθηκαν σ' όλη τους τη ζωή πιστοί στα οράματα και τις αξίες του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μαστιχοχωρίων Χίου.

Περικλής Αρβανιτάκης

***

Στη μνήμη των γονιών της, ΘΩΜΑ και ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ, η Στέλλα Δαμιανού προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤ.

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώθηκαν δυόμισι χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος και ακριβός σύζυγος και σύντροφος στη ζωή και τον αγώνα, πατέρας και παππούς, ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΡΔΗΣ. Δε φεύγεις από τη σκέψη μας ούτε στιγμή. Οσο περνάει ο καιρός μας λείπουν περισσότερο τα γλυκά σου χαμόγελα, η σωστή σου σκέψη, η πίστη στον αγώνα που έδωσες και πάλεψες ως το τέλος της ζωής σου.

Στη μνήμη σου προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και, μέσω ΚΟΒ «Ρ», 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» που ήταν ο καθημερινός σου σύντροφος.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η γυναίκα σου, Ελένη Λιναρδή,

τα παιδιά και τα εγγόνια σου

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ που «έφυγε», ξαφνικά, από κοντά μας, η οικογένειά της και η ανιψιά της Ελένη Γκομόζια προσφέρουν, αντί για στεφάνια, το ποσό των 200 ευρώ στην ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου του ΚΚΕ. Η Κατερίνα, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, δε λύγισε ποτέ. Από μικρή, ως «Αετόπουλο», βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, βοηθώντας τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της, με ανιδιοτελή και αδιάκοπη δράση και μαχητικότητα, έπραξε στο ακέραιο το κομματικό της καθήκον απέναντι στην τάξη των εργατών και αγροτών που τη γέννησε. Θα είναι πάντα κοντά μας στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες μας.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους του ΚΚΕ ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΝΙΔΑ η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω ΚΟ Θέρμης Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του.

***

Στη μνήμη του φίλου του ΚΚΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΑΡΑ τα αδέρφια του και φίλοι του προσφέρουν στο Κόμμα για τις ανάγκες του 170 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Οδηγών Φορτηγών.

***

ΦΩΤ.

Κλείνουν εφτά χρόνια από το φευγιό του μεγάλου αγωνιστή του σοσιαλισμού ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ.

Τίτος Βανδής
Τίτος Βανδής
Στη μνήμη του συναγωνιστές από Αργολίδα - Λακωνία προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΥΠΙΔΗ, που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ειρήνη και το σοσιαλισμό, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Στοκχόλμης, 250 ευρώ.

Η κόρη του, Αναστασία, τα εγγόνια του, Ορφέας και Νεφέλη, σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος στη Στοκχόλμη.

***

ΦΩΤ.

Ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ που «έφυγε» από κοντά μας στις 4 Απρίλη 2002, γεννήθηκε το 1929 στη Βεργίνα Ημαθίας. Καταγόταν από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ του χωριού του. Ο αγώνας της οικογένειας Χριστοδουλίδη για την απελευθέρωση της πατρίδας «πληρώθηκε» με διώξεις, τόσο του πατέρα του όσο και της μητέρας του. Ο Κώστας Χριστοδουλίδης διάλεξε και πάλι το δρόμο του αγώνα. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Στον Εμφύλιο έχασε την αδερφή του, που ήταν επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας, στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στην Ουγγαρία και δούλεψε εργάτης. Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1982 και συνέχισε να αγωνίζεται ως μέλος του ΚΚΕ.

Ολοι θα τον θυμούνται στην ΚΟΒ του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της οποίας ήταν μέλος, για τις σταθερές και αταλάντευτες θέσεις του. Θα τον θυμούνται παρόντα, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις, στο μοίρασμα προκηρύξεων, στις οικονομικές εξορμήσεις. Παράλληλα, ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Προσφέρουμε, στη μνήμη του, 1.000 ευρώ ενίσχυση στη ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Η οικογένεια Χ. Χριστοδουλίδη και η σύζυγος Κίτσα.

***

Στις 9 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες που ο μαχητής και ανθυπολοχαγός πεζικού του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ δεν βρίσκεται κοντά μας.

ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ ΤΙΜΟΣ
ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ ΤΙΜΟΣ
Γεννημένος στο χωριό Αυλιάνα Κοζάνης το 1924, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση το 1943 και στη συνέχεια (1.7.1946) κατατάχτηκε στις γραμμές του ΔΣΕ. Ελαβε μέρος σε μια σειρά μαχών του ΔΣΕ από τις 22.7.1946 στο Πλατύδρομο Πιερίας, στο Βέρμιο, στο 3ο Φυλ. Πολυμοίρας, στη Ζωοδόχο Πηγή, στην Καστανιά, ως τις εκκαθαριστικές στο Γράμμο το 1949. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη στη 12η Πολιτεία, στη μεγάλη πατρίδα της εργατικής τάξης, τη Σοβιετική Ενωση. Οταν άρχισαν οι πολιτικοί πρόσφυγες να επιστρέφουν γύρισε στην Ελλάδα. Εμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στο ΚΚΕ πολεμώντας για τα ίδια ιδανικά, όπως και στο ΔΣΕ, για εργατική - λαϊκή δημοκρατία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 120 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας.

Τα παιδιά του Θωμάς, Λιούμπα και Ζωή και οι οικογένειές τους.

***

ΦΩΤ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΙΒΑΣ γεννήθηκε στο χωριό Σέκλιζα Καρδίτσας. Στα 18 του, το 1941, πήρε μέρος στην Αντίσταση με την ΕΠΟΝ. Εντάχθηκε το 1946-49 στον ΔΣΕ και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Τραυματίστηκε στο χέρι και βρέθηκε στην Αλβανία για θεραπεία. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του, Σακκά Βαγγελία, που ήταν επίσης τραυματίας στο ίδιο νοσοκομείο. Το 1949 με τη λήξη του Εμφυλίου βρέθηκε στην Πολωνία, όπου και εργάστηκε σε συνεταιρισμό και φοίτησε σε στρατιωτική σχολή. Με τη γυναίκα και το παιδί τους βρέθηκαν το 1951 στην Ουγγαρία, όπου και εργάστηκαν. Το Κόμμα, το 1956, τον έστειλε στη Σχολή «Μπελογιάννης» στη Ρουμανία για σπουδές ενός έτους. Το 1957 επέστρεψε στην Ουγγαρία, στη Βουδαπέστη, όπου και εργάστηκε. Το 1983 συνταξιοδοτήθηκε ενώ το 1986 επαναπατρίστηκαν με τη γυναίκα του στην Ελλάδα, όπου και πέθανε το 1990 στην Αθήνα.

ΚΑΠΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΠΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου - Κουκακίου.

***

ΦΩΤ.

Σήμερα, Κυριακή 9.9.2012, στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (Περιβολάκια Ραφήνας) τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΔΗ, που «έφυγε» την 1.8.2012.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε πιστός οπαδός.

Ο εξάδελφός του Γιάννης Παυλίδης και ο Ν. Σ. από Ραφήνα.

***

ΦΩΤ.

Στις 3.9.2012 κηδεύτηκε πλήρης ημερών στη γενέτειρά του στην Εγκλουβή Λευκάδας ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΕΡΜΟΣ του Ανδρέα με το προσωνύμιο «Τσουτσούλιας». Ηταν παντρεμένος με τη Διαμάντω Ρεκακάβα - Θερμού και είχε τρεις κόρες, οι οποίες του χάρισαν 7 εγγόνια.

Με το πρώτο φως της ζωής ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή ταξική πραγματικότητα. Ορφάνια από πατέρα, φτώχεια, πόλεμος. Από πολύ μικρή ηλικία ρίχνεται στη μάχη της βιοπάλης με σκοπό να συμβάλει στον αναγκαίο βιοπορισμό της οικογένειας που αποτελείται από τη μάνα και τα τρία αδέρφια του. Κάνει βαριές δουλειές αλλά πάντα αισιόδοξος δε λυγίζει σε καμία δυσκολία της ζωής. Αισθανόμενος την αδικία και την εκμετάλλευση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος έρχεται κοντά στις ιδέες και τις θέσεις του ΚΚΕ και παραμένει πιστός οπαδός και ψηφοφόρος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη διάρκεια της ιταλο-γερμανικής κατοχής στη Λευκάδα έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ για τη δράση του εξορίστηκε στην Ικαρία. Μετά τον πόλεμο διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Εγκλουβής. Αργότερα έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Χαϊδάρι, με την οικογένεια που στο μεταξύ έχει δημιουργήσει. Δουλεύει στις οικοδομές και μεγαλώνει μαζί με τη σύντροφο της ζωής του, την οικογένειά του, με αξιοπρέπεια, παραμένοντας ακλόνητος στις ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ ή ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (Σαϊτάνης)
ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ ή ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (Σαϊτάνης)
Στους οικείους του ευχόμαστε να είναι καλά και να τον θυμούνται πάντα με αγάπη και σεβασμό. Αντί στεφάνων οι οικογένειες Ηλία και Ανδρέα Θερμού προσφέρουν, στη μνήμη του, το ποσό των 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «902».

***

ΦΩΤ.

Με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του κομμουνιστή και μέλους της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΝΟΥΡΑ ή ΓΥΠΑΡΗ, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ για την ενίσχυσή του, μέσω ΚΟΒ Μαλεβιζίου.

***

Προσφέρω στη ΚΟΒ Κηφισιάς - Ερυθραίας 100 ευρώ, στη μνήμη του συζύγου και συντρόφου μου ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΟΥΠΑΤΗ και, στη μνήμη του μονάκριβου ανιψιού μου ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΓΚΟΥΚΟΥ.

Ζωή Ρούσσου - Πουλουπάτη.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της μητέρας της ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΥ που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή (6/5/12), η κόρη της Χαρίκλεια, προσφέρει 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης. Η Ε. Σαράντου, που «έφυγε» πλήρης ημερών, ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, καταγόταν από το χωριό Κάπη της Λέσβου και στα δύσκολα χρόνια της ταξικής σύγκρουσης του Εμφύλιου πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου και φυσικά βίωσε να βάσανα που συνεπαγόταν αυτή η προσφορά.


ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΤΕΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΤΕΚΗΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΙΤΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ ή ΓΥΠΑΡΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ ή ΓΥΠΑΡΗΣ

ΘΕΡΜΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΘΕΡΜΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΙΒΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΜΕΛΙΔΗΣ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΜΕΛΙΔΗΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ (Γιώργαρος)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΝΑΠΛΙΔΗΣ (Γιώργαρος)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ