Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ρυθμίσεις στήριξης του συστήματος

«Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση τόσο τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται και την ίδια στιγμή θα συνεχίζουν οι κυβερνήσεις να στηρίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, είτε με ζεστό χρήμα είτε με κρατικές εγγυήσεις. Αυτό γίνεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ». Τα παραπάνω τόνισε, χτες, στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να δώσει τα πρώτα 28 δισ. στις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ είχε «βγει στα κεραμίδια» κατά της ΝΔ, αλλά λίγο μετά έδωσε και αυτό δισ. ευρώ στις τράπεζες και στη συνέχεια από κοινού τα δύο κόμματα ξαναπήραν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Τα μέτρα σας, είπε, σώζουν τις τράπεζες που είναι ο βασικός πυλώνας του καπιταλιστικού συστήματος προκειμένου αυτές να διασφαλίσουν τα κέρδη και τα συμφέροντά τους, ενώ ταυτόχρονα τσακίζονται τα λαϊκά στρώματα με ολοένα και πιο σκληρά μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι ενόψει του προσδιορισμού του αντιλαϊκού πακέτου των 11,5 δισ. γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση «να βγει το κατάλληλο μείγμα που θα πλήξει όσο λιγότερο γίνεται τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες», αλλά παραδέχθηκε ότι η όποια περιστολή δαπανών γίνεται και από μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Ο υπουργός είπε ότι το πλεόνασμα των 850 εκατομμυρίων που καταγράφηκε τον Αύγουστο είναι είναι ένα θετικό δείγμα «για την ανάκαμψη της οικονομίας» και ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο έναντι 6 δισ. το αντίστοιχο οκτάμηνο του περασμένου χρόνου.

Με ονομαστική ψηφοφορία για τη διάταξη που αφορά στην απαράδεκτη συμφωνία - συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με τη «Ζήμενς», που βάζει ταφόπλακα στο σχετικό σκάνδαλο, ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου που κυρώνει τη λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ