Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Περιμένοντας τους βαρβάρους»

«Περιμένοντας τους βαρβάρους», σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου είναι ο τίτλος του επεισοδίου της σειράς «Εκτός των τειχών», που θα προβληθεί σήμερα στις 18.15 από τη ΝΕΤ.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη σύγχρονη μετανάστευση μέσα από ένα οδοιπορικό στους εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται οι αλλοδαποί εργάτες, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο μετανάστης σε αυτή την ταινία τεκμηρίωσης αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως «προϊόν» κάποιας ανάγκης αλλά κυρίως ως το «αντικείμενο» μιας σκληρής εκμετάλλευσης της εργατικής του δύναμης. Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως αναλώσιμοι προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος, καθώς βρίσκονται γύρω μας ουσιαστικά «αόρατοι», χωρίς να τους έχουν παραχωρηθεί έστω και τα στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, σκιαγραφείται η αγωνία τους για ένα καλύτερο μέλλον, οι δυσκολίες διαβίωσης, ενσωμάτωσης αλλά και ο διογκούμενος ρατσισμός που υφίστανται τις περισσότερες φορές. Μέσα σε αυτό το τοπίο, αναδύεται η αλληλεγγύη, η οργή και ο αγώνας ώστε να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζωή Μαντά, Μοντάζ-Μιξάζ: Λάσκαρης Αγοραστός, Κείμενα-έρευνα: Φώτης Μιχαλόπουλος, Αφήγηση: Αντώνης Βλησίδης, Φώτης Μιχαλόπουλος, Μετάφραση-Απόδοση στα Ελληνικά: Νικολέττα Γεωργακοπούλου, Μυρτώ Μαυροειδακου, Μουσική τίτλων: Κώστας Κακογιάννης, Επιμέλεια Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλο.

Στις 21.00 το κανάλι της Βουλής θα μεταδώσει στο πλαίσιο της εκπομπής «Η περιπέτεια της μοντέρνας τέχνης» ένα αφιέρωμα στον σουρεαλισμό.

Ο σουρεαλισμός είναι ένα λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα του 20ού αιώνα, ένας «καθαρός ψυχικός αυτοματισμός, που εκφράζει, προφορικά ή γραπτά, την πραγματική λειτουργία της ψυχής. Η σκέψη υπαγορεύεται χωρίς τον έλεγχο της λογικής και πέρα από κάθε αισθητικό ή ηθικό έλεγχο».

Ο σουρρεαλισμός γεννήθηκε στο Παρίσι και «γαλουχήθηκε» από ποιητές, αυτούς που διηύθυναν το περιοδικό «Litterature» στο διάστημα 1919-24. Το λογοτεχνικό κίνημα που, βασισμένο στα έργα του Ρεμπώ, του Λωτρεαμόν και του Απολλιναίρ, πήρε το 1924 το όνομα σουρεαλισμός, είχε σαν εκπροσώπους τους Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν και Πωλ Ελυάρ. Επίσης, συμμετέχουν σκηνοθέτες όπως ο Μπονουέλ, ζωγράφοι όπως ο Πικάσο, ο Νταλί, ο Μαξ Ερνστ, ο Ρενέ Μαγκρίτ και ο Χουάν Μιρό. Στην Ελλάδα, το ρεύμα του σουρεαλισμού έκφρασε ο Ν. Εγγονόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ