Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος

Ο Χιλιανός επαναστάτης μουσικός Σέρζιο Ορτέγα
Ο Χιλιανός επαναστάτης μουσικός Σέρζιο Ορτέγα
Στο Χιλιανό επαναστάτη μουσικό Σέρζιο Ορτέγα και συνθέτη, μεταξύ άλλων, των τραγουδιών «Venceremos» και «El Pueblo Unido», αυτών των μελωδικών όπλων του παγκόσμιου προλεταριάτου, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μμ στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Στη διάρκεια της εκπομπής θα υπάρξει και αναφορά στα δραματικά γεγονότα της Χιλής, με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου 1973, μέρα που εκδηλώθηκε το αμερικανοκίνητο φασιστικό πραξικόπημα.

Αφορμή για την αναφορά αυτή, πέραν του χρέους της ιστορικής μνήμης και της μελέτης των απαραίτητων συμπερασμάτων για τους σημερινούς αγώνες, αποτέλεσε και η είδηση ότι την 12η Σεπτεμβρίου 2012, 39 χρόνια μετά, το Εφετείο του Σαντιάγο με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε τη λήξη των ερευνών για το θάνατο του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, με το επίσημο συμπέρασμα να είναι πως «ο ίδιος έθεσε τέλος στη ζωή του όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα για την ανατροπή του, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973».

Ο Σέρζιο Ορτέγα γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1938 στην Αντοφαγκίστα στη Βόρεια Χιλή. Πήγε να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Σαντιάγκο, όμως γρήγορα τον απορρόφησε η παράφορη αγάπη του για τη μουσική. Εγινε μαθητής του Ρομπέρτο Φαλαμπέλα, μουσικού της χιλιανής πρωτοπορίας και μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, ενώ μετά την αποφοίτησή του από το Ωδείο δούλεψε ως τεχνικός ήχου στο Θέατρο του Πανεπιστημίου, όπου και συνδέθηκε στενά με τον σκηνοθέτη, συνθέτη και τραγουδιστή Βίκτορ Χάρα, του οποίου οι φασίστες κομμάτιασαν τα χέρια, αφού πρώτα τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο.

Την εποχή εκείνη, ο Ορτέγα συνδέθηκε και με τον Πάμπλο Νερούδα και στη συναναστροφή μαζί του οφείλει την αντίληψη που ανέπτυξε για την επαναστατική τέχνη.

Στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας, συνέθεσε το τραγούδι «Venceremos», το «El Pueblo Unido» καθώς και τους ύμνους του Ριζοσπαστικού Κόμματος, της Κομμουνιστικής Νεολαίας και της Κεντρικής Ενωσης Εργατών.

Ηταν επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διαφώτισης του ΚΚΧ, ενώ ήταν ο συνθέτης που μετέτρεψε σε στίχους βασικά σημεία του πολιτικού προγράμματος του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Ορτέγα μελοποίησε, μεταξύ άλλων, ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα. Μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ έφυγε στον Παναμά και από εκεί στη Γαλλία, όπου εργάσθηκε στην Εθνική Σχολή Μουσικής στην Παντίν.

Στον Σέρζιο Ορτέγα ο οποίος μετά την αναγκαστική εξορία του από την Χιλή, φορούσε πάντοτε δύο ρολόγια -το ένα έδειχνε ώρα Σαντιάγο και το άλλο την τοπική- επιτράπηκε η είσοδος στη Χιλή το 1983.

«Εφυγε» στις 15 Σεπτεμβρίου 2003, στο Παρίσι και αναπαύθηκε στο αγαπημένο του Σαντιάγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ