Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Σύγχρονα διδάγματα από τη Μικρασιατική καταστροφή

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της Βουλής

Η 14η Σεπτέμβρη, με νόμο που ψηφίστηκε το 1998, έχει οριστεί ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας από το Τουρκικό κράτος» και χθες η Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση, τίμησε την 90ή επέτειο από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στην ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε:

«Ενενήντα χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή βγαίνουν και σήμερα σημαντικά συμπεράσματα για την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Πενήντα χιλιάδες νεκροί, εβδομήντα πέντε χιλιάδες τραυματίες, ενάμισι εκατομμύριο περίπου πρόσφυγες, αυτό είναι το πιο τρομερό μέρος του απολογισμού από τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής, με πρόσχημα την προστασία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Τα πετρέλαια της Μουσούλης, που επιβουλεύονταν οι νικήτριες δυνάμεις του Πρώτου Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία σε συνδυασμό με το στρατηγικό έλεγχο της περιοχής, καθώς και η προσάρτηση εδαφών από την πλευρά της Ελλάδας για τη διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς, αποτέλεσαν τις αιτίες του δράματος.

Η στρατηγική της μεγάλης ιδέας είχε χρεοκοπήσει. Ταυτόχρονα με την αστική τάξη, οι ευθύνες για τη μικρασιατική τραγωδία βαρύνουν εξίσου και το Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων, δηλαδή και τους βασιλικούς και τους αντιβασιλικούς, που βύθισαν το λαό στο αίμα και τη δυστυχία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στον άδικο πόλεμο, που προειδοποιούσε το λαό και πάλεψε όσο μπορούσε για να αποτραπεί ο πόλεμος, αψηφώντας τις διώξεις. Τότε φυλακίστηκε ολόκληρη η Κεντρική Επιτροπή, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν πολλά στελέχη του Κόμματος. Αυτή η στάση αποτελεί τίτλο τιμής για το ΚΚΕ.

Ακόμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν το μοναδικό κόμμα που στάθηκε με ειλικρίνεια και συνέπεια στο πλευρό των προσφύγων και αντιπάλεψε το ρατσισμό και την ξενοφοβία που καλλιεργούνταν από πολλές πλευρές.

Τα διδάγματα είναι επίκαιρα για το σήμερα. Το ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου βρίσκεται μπροστά μας. Θα είναι και πάλι πόλεμος για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, θα είναι πόλεμος ξανά για τα πετρέλαια, για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οπως είναι φανερό από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράν και αλλού, αυτή η προοπτική είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον απ' αυτόν τον πόλεμο. Συμφέρον έχει μόνο η πλουτοκρατία, δηλαδή η υπεύθυνη για την καπιταλιστική κρίση, η τάξη που κερδίζει και από τον πόλεμο και από την ειρήνη της, ενώ η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα υποφέρουν και στον πόλεμο και στην ειρήνη για τα δικά της συμφέροντα που τα ονομάζει συμφέροντα της πατρίδας.

Να γιατί κατά την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας η πάλη πρέπει να κατευθύνεται στην αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων, στην επιστροφή των στρατιωτικών τμημάτων που βρίσκονται σε διάφορες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ