Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΤΕ
Απαιτεί τον μισό ... επενδυτικό

Να διοχετευθεί «αποκλειστικά» στον τουρισμό «ένα σημαντικό ποσό από τις επιδοτήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου» ζήτησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Επισημαίνει μάλιστα με ...σημασία ότι σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey, το 40% της μελλοντικής ανάπτυξης θα προέλθει από τον τουρισμό. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού εμφανίζονται έτοιμοι για νέες επενδύσεις, με αισιοδοξία, χωρίς να πτοούνται από τις ίδιες τις επισημάνσεις τους για το πόσο άσχημα πάει ο τουρισμός, σε πόσο δεινή οικονομική θέση βρίσκονται και για τον κίνδυνο να ξεπουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Φαίνεται όμως ότι όλα μπορούν να γίνουν με μια καλή ...επιδότηση.

Ο ΣΕΤΕ δημοσιοποίησε χτες τις θέσεις του, ζητώντας και «ελκυστικό» φορολογικό πλαίσιο και ειδικό χωροταξικό που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού οι μικρότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της καταστροφής σε αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων, ζητείται:

Επιδοτήσεις σε κάθε περιοχή της χώρας και για κάθε είδους τουριστική επένδυση, από ειδικές μορφές τουρισμού έως συμπλήρωση εγκαταστάσεων. Να αφορούν και κάθε κατηγορία καταλύματος (αν και μόνο οι μεγάλες μπορούν να αξιοποιήσουν τέτοιες ενισχύσεις). Να ενταχθούν πάσης φύσεως επιχειρήσεις σχετικές, π.χ. αεροπορικές, αλλά και έργα, όπως η αναβάθμιση λιμένων.

Επίσης, έμφαση στις επιδοτήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Κατάργηση των επιτροπών αξιολόγησης και κρίση των προτάσεων από τις τράπεζες που θα δίνουν και τα δάνεια. Η ίδια συμμετοχή να καθορίζεται από τις τράπεζες και όχι από το νόμο. Νέες επιδοτούμενες κλίνες να αποκλειστούν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες υπεραναπτυγμένες τουριστικές περιοχές. Περισσότερες δόσεις για τις ενισχύσεις, ειδικές προβλέψεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, 2ετής περίοδος επέκτασης του χρόνου υλοποίησης των έργων, άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ