Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μειώσεις μισθών σε MEGA και «Φίλιππο»

Μετά την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις στους μισθούς για τους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA (Μπόμπολας, ΔΟΛ, Βαρδινογιάννης κ.ά.) τον περασμένο Απρίλη, προχτές η εργοδοσία του καναλιού ανακοίνωσε την πρόθεσή της, αυτές να επεκταθούν και στους τεχνικούς.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του καναλιού Ηλίας Τσίγκας και ο διευθυντής προσωπικού ανακοίνωσε στους τεχνικούς ότι πρόθεση της εργοδοσίας είναι να γίνουν περικοπές στους μισθούς τους. Μάλιστα, τους ανακοίνωσε ότι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο «σενάρια». Είτε θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μεσοσταθμικές μειώσεις κατά 10,3%, είτε θα ισχύουν οι ΣΣΕ όμως καταργώντας το επίδομα γάμου και το επίδομα πολυετίας (τις τρεις 5ετίες) και οι μειώσεις θα φτάσουν από 20 ως 25%. Παράλληλα, θα περικόψουν μαζί με τους μισθούς και τις ημέρες άδειας (από 29 σε 25 μέρες).

Οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας προχώρησαν χτες σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4, με απόφαση του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, ζητώντας την άμεση ανάκληση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Στο «Φίλιππο»

Επιπλέον μειώσεις στους ήδη μειωμένους κατά 25% μισθούς των εργαζομένων στο τυπογραφείο «Φίλιππος», προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος (Μπόμπολας, ΔΟΛ, Μπακατσέλος) που εκδίδει την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» και άλλα έντυπα.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους του τυπογραφείου ότι θα τους κόψει το επίδομα γάμου 10%, τη νυχτερινή προσαύξηση 50% και το επίδομα ταχυπιεστηρίου 5%. Ηδη από πέρσι έχει επιβάλει μείωση στους μισθούς κατά 25% με ατομικές συμβάσεις. Στο μεταξύ, καθυστερεί και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα κατέβαλε το επίδομα άδειας και το 60% των δεδουλευμένων που τους όφειλε.

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας προειδοποιεί την εργοδοσία πως δε θα δεχθεί καμία επιπλέον μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων. «Οι προσαυξήσεις και τα επιδόματα είναι μέρος των μεικτών αποδοχών τους και δεν μπορούν να περικοπούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή του και ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι θα οργανώσουν την αντίστασή τους δυναμικά και αποφασιστικά, με πρώτο βήμα την 24ωρη απεργία στον Τύπο, τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη.

Στην «TCT Μedia Group»

Να συναινέσουν στην υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων, που προβλέπουν εργασία μίας μέρας τη βδομάδα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, απαιτεί από τους εργαζόμενους η εργοδοσία της εκδοτικής εταιρείας «TCT Μedia Group», η οποία εκδίδει τα περιοδικά «Votre Beaute» και «Maison Decoration».

Με αφορμή, την επιχειρούμενη μείωση αποδοχών των εργαζομένων στην εκδοτική εταιρεία τo ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν συλλογικά και αγωνιστικά στην αυταρχική και αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας, να μην υπογράψουν καμιά σύμβαση ή ατομική συμφωνία που καταστρατηγεί και παραβιάζει τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα και να μην υποχωρούν μπροστά στις εργοδοτικές απειλές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ