Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποκάλυψαν τον πραγματικό στόχο της «αξιολόγησης»

Κινητοποίηση των δυνάμεων του ΜΑΣ χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) πραγματοποίησαν χτες οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας τη διαδικασία αξιολόγησης και την είσοδο των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η κινητοποίηση έγινε μέσα στο χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το διήμερο συνέδριο με θέμα «Διασφάλιση και Διοίκηση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Διοίκηση και καλές πρακτικές» που διοργάνωσε η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΑΠΘ.

Σκοπός του Συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν «να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων ζητημάτων αναφορικά με τη διασφάλιση, τη διοίκηση και την αξιολόγηση της ποιότητας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας». Στο Συνέδριο, που ολοκληρώθηκε χτες, συμμετείχαν μέλη των ΜΟΔΙΠ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, καθώς και στελέχη που εμπλέκονται στα στάδια των διαδικασιών διασφάλισης και αξιολόγησης ποιότητας. Συμμετείχε επίσης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι φοιτητές του ΜΑΣ μπήκαν στην αίθουσα του συνεδρίου, άπλωσαν ένα πανό με το οποίο απαιτούσαν «Εξω οι επιχειρήσεις από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ» και πήραν το λόγο.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι το βασικό εργαλείο εφαρμογής του Νέου Νόμου-Πλαισίου και των κατευθύνσεων που έχουν μπει από την Μπολόνια. Οτι παρά το θετικό φορτίο της λέξης, ουσιαστικά αποτελεί έλεγχο για το κατά πόσο τα ιδρύματα υλοποιούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, κατά πόσο η δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αντιστοιχίζονται στις ανάγκες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της «αγοράς».

Οπως είπε, «η "αγορά" ζητά ένα "πανεπιστήμιο" με πτυχία πολλών ταχυτήτων, όπου η πρόσβαση στην επιστήμη θα είναι ένα προνόμιο για λίγους, μέσω "κέντρων" έξω απ' το χώρο που θα βρίσκεται η μάζα των φοιτητών και των σπουδαστών (Κέντρα Αριστείας κ.ά.). Με προγράμματα σπουδών κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αναγκών των επιχειρήσεων για φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αξιολογητές είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι της αγοράς ή εκπρόσωποι της ΕΕ. Οι αξιολογήσεις των τμημάτων δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο επίπεδο των σπουδών και των πτυχίων, με γνώμονα τις ανάγκες των σπουδαστών και των οικογενειών τους».

Με ανακοίνωσή του το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να μην «τσιμπήσουν» ότι δήθεν μέσω των αξιολογήσεων και συνολικά των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία θα γίνουν καλύτερες οι σπουδές τους ή η επαγγελματική τους προοπτική. Να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει το επιστημονικό και κοινωνικό τους μέλλον και το μέλλον του τόπου. Να διεκδικήσουν σύγχρονη Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν στην υπηρεσία του λαού και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ