Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ματαίωσαν την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες

Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας του Δήμου Φαιστού έδωσαν την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Δήμου. Η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) είχε οργανώσει δημοπρασία για την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες, την οποία όμως ακύρωσαν οι εργαζόμενοι. Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση και με έκτακτη ΓΣ του συλλόγου τους αποφάσισαν στάση εργασίας και αποτροπή διενέργειας διαγωνισμού.

Η δήμαρχος και η διοίκησή της στο Δήμο Φαιστού, όπως αντίστοιχα και οι διοικήσεις στους Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Σητείας, Χανίων και Ρεθύμνου έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για την παράδοση της καθαριότητας στους ιδιώτες, για τους οποίους αποτελεί χρυσοφόρο τομέα. Από τους 14 εργαζόμενους που διέθετε η υπηρεσία καθαριότητας στο Δήμο Φαιστού έμειναν οι 7. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και της πολιτικής της δημοτικής αρχής. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης για τους εργαζόμενους καθιερώθηκαν με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, πριν 12 χρόνια, με τη στήριξη και του ΣΥΝ, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ομήρους των εκάστοτε κυβερνήσεων ή των εργοδοτών.

Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης.

Τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τη δήμαρχο όσο και στην τοποθέτησή του στους εργαζόμενους, ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Φαιστού που δίνει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ φέρνει μπροστά σε σοβαρές ευθύνες όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Να γιατί εάν υπήρχε εκπροσώπηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σήμερα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Θα είχαν οι εργαζόμενοι το δικό τους αιρετό, το δικό τους συμπαραστάτη. Ο Μ. Συντιχάκης τόνισε: «Η αντεργατική απόφαση του ΔΣ Φαιστού πρακτικά σημαίνει απολύσεις προσωπικού, υποβαθμισμένες υπηρεσίες και μεγαλύτερο χαράτσωμα των δημοτών για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργολάβων. Τα δικαιώματα στην εργασία και στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα είναι κατεκτημένα με αίμα και δεν εκχωρούνται σε κανέναν. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και οι απολύσεις προσωπικού αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων. Η εμπειρία από ΟΤΕ, ΔΕΗ, Υγεία κ.ά. δείχνει ότι όπου έχουμε είσοδο ιδιωτών, οι υπηρεσίες κοστίζουν ακριβότερα στο λαό. Σε αυτή τη γραμμή συμφωνούν και υλοποιούν ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, δήμαρχοι και δημοτικές αρχές». Και κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό του Δήμου Φαιστού να αγωνιστούν για αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ