Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σταθερά υπέρ του «πολιτιστικού» κεφαλαίου

Με... «άλματα» θωρακίζει το πολιτικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης του πολιτισμού η ΕΕ, η οποία, μετά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», που ενισχύει το κεφάλαιο του πολιτιστικού τομέα, παρουσιάζει τώρα «στρατηγική για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς»!

Συγκεκριμένα, στις 26/9, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη «στρατηγική για την αποδέσμευση του πλήρους δυναμικού των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων στην ΕΕ για τη προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης». Διότι, αυτοί οι τομείς, που «περιλαμβάνουν εταιρείες και άλλες οργανώσεις με δράση στην αρχιτεκτονική, στα καλλιτεχνήματα, στην πολιτιστική κληρονομιά, το σχέδιο, τα φεστιβάλ, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τη μουσική, τις τέχνες του θεάματος, τις εικαστικές τέχνες, τα αρχεία, τις βιβλιοθήκες, τις εκδόσεις και το ραδιόφωνο, αποδίδουν ήδη έως το 4,5% του ΑΕΠ και έως 8,5 εκατομμύρια θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Επιπλέον, οι «δημιουργικοί και πολιτιστικοί τομείς αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις που οφείλονται στην ψηφιακή εποχή και στην παγκοσμιοποίηση, καθώς και στο μεγάλο κατακερματισμό των αγορών σε όλα τα πολιτιστικά και γλωσσικά επίπεδα. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη».

Η ίδια η ΕΕ ομολογεί, ότι η «νέα στρατηγική» αποσκοπεί «στην αύξηση του ανταγωνισμού και του δυναμικού εξαγωγής αυτών των τομέων, καθώς και στη μεγιστοποίηση των συναφών οφελών για άλλους τομείς, όπως η καινοτομία και η αστική ανάπλαση».

Καθιστά σαφές δηλαδή ότι πρόκειται για στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών «πολιτιστικών βιομηχανιών», στήριξη που προϋποθέτει την πλήρη μετατροπή του πολιτισμού σε εμπόρευμα.

Η Επιτροπή «ζητά μια σειρά μέτρων για την προώθηση των σωστών συνθηκών που θα συνέβαλαν στην άνθηση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων». Η στρατηγική της περιγράφεται σε έγγραφο με τίτλο «Προώθηση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ», που προβλέπει «πολιτικές πρωτοβουλίες και την προώθηση ενός σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου». Στόχος είναι «να ενθαρρύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτικών, ιδίως για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία, τις οικονομικές υποθέσεις, τον τουρισμό, την αστική και περιφερειακή ανάπτυξη και τη χωροταξία». Δηλαδή, να υποτάξει την καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά για κερδοφορία άλλων τομέων δράσης του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Εκθεση Ανταγωνισμού» του 2010 και άλλες πηγές, «πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς αποδίδουν μεταξύ του 3,3% και 4,5% του ΑΕΠ και απασχολούν μεταξύ 7 και 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στοιχεία που συλλέχθηκαν σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο επιβεβαιώνουν την οικονομική σημασία των τομέων, που έδειξαν σχετική ανθεκτικότητα στη σημερινή οικονομική ύφεση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ