Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Οι Γάλλοι επέλεξαν την «Αλφα»
  • Συμφωνία «αποκλειστικής διαπραγμάτευσης» για την εκχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας
  • Απεργούν αύριο στην Εμπορική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συγκέντρωσης και εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο γαλλικός τραπεζικός Ομιλος «Κρεντί Αγκρικόλ», ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος της Εμπορικής Τράπεζας, ανακοίνωσε χτες την επίτευξη συμφωνίας «αποκλειστικής διαπραγμάτευσης» με την «Αlpha Bank», προκειμένου στη συνέχεια να εκχωρήσει το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής Τράπεζας, για την οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και οι όμιλοι της Εθνικής και «Γιούρομπανκ».

Η γιγαντιαίων διαστάσεων συντελούμενες αναδιαρθρώσεις, και μάλιστα σε περίοδο παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, στρώνει το έδαφος και για μαζικές απολύσεις - απομακρύνσεις εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με τα σημερινά δεδομένα οι δυο τράπεζες («Αλφα» - «Εμπορική») έχουν περίπου 12.200 εργαζόμενους και δίκτυο πάνω από 700 υποκαταστήματα, μεγέθη τα οποία στο πλαίσιο των επιχειρηματικών συμπράξεων και μείωσης του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους» είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συμπιεστούν προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα της νέας τράπεζας.

Το γαλλικό μονοπώλιο, σε προηγούμενη φάση, είχε αποσπάσει από την Εμπορική Τράπεζα, τις θυγατρικές στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης τις οποίες και μετέφερε απευθείας στο μητρικό Ομιλο της Γαλλίας. Οι επιχειρηματικές κολεγιές των τραπεζιτών προσδιορίζονται από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, από τη μοιρασιά του πακτωλού με τις προβλεπόμενες διακρατικές ενισχύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, από τις ανάγκες του καθένα από αυτούς σε φρέσκα κεφάλαια, από τη δυνατότητά τους να τα αντλήσουν είτε μέσω των χρηματαγορών είτε μέσω των κρατικών μηχανισμών στήριξης.

Σύμφωνα με την «Alpha Bank», η «Κρεντί Αγκρικόλ», φέτος τον Ιούλη, κατέβαλε 2,3 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ σύμφωνα με την «Alpha Bank», πριν από την εξαγορά, θα συνεισφέρει ακόμη 500 εκατ. ευρώ και ακόμη θα αγοράσει ειδικό ομόλογο (εκδόσεως «Alpha Bank») ύψους 150 ευρώ «μετατρέψιμου σε μετοχές».

Απεργούν αύριο

Σε απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μπροστά στο πιθανότατο, πλέον ενδεχόμενο εξαγοράς της τράπεζας από την «Alpha Bank».

Οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ στην Εμπορική, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οργάνωσης της απεργίας και του αγώνα τους συνολικότερα. «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί και να υπερασπιστεί τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, εκτός από εμάς τους ίδιους», τονίζει σε ανακοίνωσή της. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτεί να γίνει άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 6 Οκτώβρη.

Στην αντίπερα όχθη, η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου παρά την κήρυξη της απεργίας καθυστερεί αδικαιολόγητα τη σύγκληση γενικής συνέλευσης δείχνοντας ότι δε θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν τον πρώτο λόγο. Ταυτόχρονα, προβάλλει ως κύριο μέσο διεκδίκησης τη «διαβούλευση» με την εργοδοσία, καλλιεργώντας έτσι ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες μπορούν οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ