Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκτίναξη μεγεθών και κόστους

Οι υψηλές και εγγυημένες τιμές οδήγησαν σε μεγάλη ανάπτυξη τις ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια

Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 23% (και 18% μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας), μεταξύ του 2006 - 2011, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εμφανίζουν σπάνιες επιδόσεις και καταλαμβάνουν ένα άξιο λόγου μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP, το 2011 η συνολική ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 40% σχεδόν σε σύγκριση με το 2010, εξέλιξη που συνδέθηκε άμεσα με την εκτίναξη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ για να πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ με τις υψηλότατες και εγγυημένες τιμές που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και με την τεράστια αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ παρουσίασαν αύξηση 55% το 2011, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών σταθμών. Η μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων 2006 - 2011 διαμορφώθηκε στο 33,9%!

Τα αιολικά πάρκα καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των ΑΠΕ, με το μερίδιό τους να διαμορφώνεται σε 68% το 2011, ενώ δυναμικά αναπτύσσονται και τα φωτοβολταϊκά, με μερίδιο 21,6% και οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 8,5%. Το 85% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος βρίσκεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το υπόλοιπο 15% στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Με δείγμα 121 επιχειρήσεων του κλάδου, η ICAP συνέταξε ομαδοποιημένο ισολογισμό για τις χρήσεις 2011 και 2010. Οι συνολικές πωλήσεις των 121 εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν κατά 43,6% το 2011. Το μεικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 14,6%. Εμφανίστηκε ωστόσο υπερδιπλασιασμός των «λοιπών λειτουργικών εξόδων», μειώνοντας το λειτουργικό αποτέλεσμα κατά 31,7%. Το καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου εισοδήματος) υποχώρησε κατά 37,5% το 2011 και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 11,9%. Η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι το 2020 θα σημειωθεί θετικός ρυθμός μεταβολής των ΑΠΕ κατά 15% ανά έτος.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι στον κλάδο «δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μονάδων, καθεμιά εκ των οποίων αποτελεί συνήθως μια αυτόνομη εταιρεία, σε πολλές περιπτώσεις θυγατρική μιας μεγαλύτερης επιχειρηματικής οντότητας. Τα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ σε επίπεδο μονάδων παραγωγής Η/Ε προέρχονται κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και τον ενεργειακό κλάδο. Στον ευρύτερο κλάδο δραστηριοποιείται, επίσης, αξιόλογος αριθμός προμηθευτών συστημάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης ΑΠΕ, το πλήθος των οποίων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια».

Τα δυνατά σημεία εντοπίζονται στο υψηλό ενεργειακό δυναμικό (άνεμοι, ηλιοφάνεια) και στο σύστημα αποζημίωσης «feed-in tariff» των παραγωγών «το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αδύναμα σημεία είναι η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων (δεδομένου και της γενικότερης ύφεσης), οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και ο κορεσμός κάποιων δικτύων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ