Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΕΙ - ΤΕΙ
Τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις τεράστιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ της χώρας, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας έχει επιδεινωθεί τραγικά, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου Νόμου - Πλαισίου (Ν. 4009/2011) και του Ν. 4076/2012, που βαθαίνει την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η πραγματική αδυναμία λειτουργίας των Τμημάτων ΑΕΙ οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη συρρίκνωση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να καταργούνται μαθήματα από τα προγράμματα σπουδών. Το πρόβλημα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος είναι ακόμα εντονότερο, καθώς δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο καθόλου πιστώσεις για θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων (βάσει του ΠΔ 407/80), οι οποίοι ιδιαίτερα στα περιφερειακά Ιδρύματα (π.χ. Αιγαίο) αποτελούσαν μέχρι και το 1/3 των διδασκόντων. Επιπλέον, εκκρεμούν οι διορισμοί περίπου 900 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, που βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας έως και 5 χρόνια τώρα.

Το πρόβλημα με τους συμβασιούχους διδάσκοντες των ΑΕΙ έχει τη ρίζα του στην ίδια την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ως κατεύθυνσης της ΕΕ, που προϋποθέτει την ομηρία των διδασκόντων και τη σύνδεσή τους με προγράμματα και επιχειρηματίες. Σε αυτό έχουν συμβάλει διαχρονικά οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που χρόνια τώρα συναινούσαν στην ύπαρξη ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Πανεπιστήμια, στο "σπάσιμο" των συμβάσεων διδασκόντων σε πολλά κομμάτια, στις τραγικές περικοπές των πιστώσεων για συμβασιούχους ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να πάψει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων, με παράλληλη άμεση έγκριση των απαραίτητων πιστώσεων για την πρόσληψη σταθερού και μόνιμου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
  • Να προχωρήσει άμεσα στους διορισμούς όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Να εξασφαλιστούν επαρκείς μισθοί για τους διδάσκοντες, που να καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσης και τα επιστημονικά και ερευνητικά τους καθήκοντα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ