Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Νεκρός μεταλλωρύχος και απολύσεις εργατών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το πτώμα ενός ακόμη μεταλλωρύχου βρέθηκε χτες κοντά σε ορυχείο της πολυεθνικής πλατίνας «ΑngloAmerican Platinum» (Amplats) στο Ράστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με δηλώσεις συναδέλφων του, το θύμα έφερε σοβαρά τραύματα από σφαίρες καουτσούκ που είχε ρίξει αργά το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία για να διαλύσει συγκέντρωση απεργών που κινητοποιούνται εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς. Εκπρόσωπος της πολυεθνικής αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο. Ο θάνατος αυτός προστίθεται στους 48 δολοφονημένους εργάτες στο χτύπημα της αστυνομίας στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα στις 16 Αυγούστου.

Η είδηση για το θάνατο του εργάτη σε ορυχείο της «Αmplats» προκάλεσε την έντονη αντίδραση συναδέλφων του που έστησαν οδοφράγματα με πέτρες και φλεγόμενα λάστιχα κοντά στον τόπο όπου βρέθηκε νεκρός ο εργάτης. Ομως δεν ήταν μόνον ο θάνατος του συναδέλφου τους που θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά! Χτες, το απόγευμα η «Amplats» ανακοίνωσε την απόλυση 12.000 μεταλλεργατών με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε «παράνομη» απεργία.

Το ίδιο 24ωρο η πετρελαϊκή πολυεθνική «SHELL» εξέφρασε αδυναμία να τηρήσει συμφωνηθέντες παραδόσεις καυσίμων σε βενζινάδικα του Γιοχάνεσμπουργκ και άλλων αστικών κέντρων λόγω της μαζικής απεργίας των οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγατζήδων που απεργούν εδώ και δύο βδομάδες διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις 12%. Παράλληλα εκπρόσωπος του συνδικάτου μεταφορών SATAWU δήλωσε πως οι φορτηγατζήδες και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές εμπορευμάτων βρίσκονται σε επαφή με τους εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους και στα λιμάνια της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτοί στην απεργία από την ερχόμενη βδομάδα.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες, έπειτα από περίπου 20 χρόνια τερματισμού του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, είναι αυτά που τους κινητοποιούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ