Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μνήμες φωτογραφίας

Τιμώντας τη μνήμη του φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, που χτες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του (9 Οκτώβρη 2011), το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μνήμες» με τίτλο «Μνήμες φωτογραφίας: Κώστας Μπαλάφας», σε σκηνοθεσία Στράτου Στασινού, παραγωγής 2006.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Κώστας Μπαλάφας διηγείται αναμνήσεις από την προσωπική του πορεία. Αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια στο χωριό Κυψέλη (Χώσεψη) της Αρτας, καθώς και στη φυγή του από αυτό για βιοποριστικούς λόγους. Μιλάει για την πρώτη του επαφή με τη φωτογραφία σε νεανική ηλικία, όπως επίσης για την ανάγκη του να εκφραστεί μέσα από το φακό και να αποτυπώσει στιγμές του βίου των αγροτών της Ηπείρου. Περιγράφει την εμπειρία της απαθανάτισης του πολέμου του '40, με σκηνές από το αλβανικό μέτωπο και την Κατοχή. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στη δουλειά του που σχετίζεται με τη φωτογραφική αποτύπωση της Εθνικής Αντίστασης και θυμάται στιγμές από το αντάρτικο στην Ηπειρο, όταν ο ίδιος ανέβηκε στο βουνό και κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Επίσης, αναφέρεται στις φωτογραφίσεις του για τα έργα υποδομής της ΔΕΗ, όπως την κατασκευή του φράγματος του Αχελώου, με τις επιπτώσεις στους ανθρώπους των γύρω χωριών.

Εκτός από τη φωτογραφία, ο Κώστας Μπαλάφας κάνει λόγο για την άλλη του δραστηριότητα, την κινηματογραφία και τα θέματα που θέλησε να καταγράψει με την κάμερά του. Ακόμα, μιλάει για τις έννοιες της ελληνικότητας και της παράδοσης, που υπηρέτησε μέσα από το έργο του.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται χαρακτηριστικά δείγματα από το έργο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ