Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Μπλόκο» στην αντιλαϊκή λαίλαπα

Συσκέψεις, περιοδείες και ενημέρωση στα χωριά για να αναπτυχθούν αγωνιστικές αντιστάσεις στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Να στήσουν «μπλόκο» στη λαίλαπα των αντιλαϊκών - αντιαγροτικών μέτρων, μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και εμπόρους, την νεολαία, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (ΕΟΑΣΛ).

Βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η μαζική και μαχητική συμμετοχή τους, με τα αγροτικά μηχανήματα και τα αιτήματά τους, στις απεργιακές συγκεντρώσεις που αποφασίζονται από τα αγωνιστικά συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα ενόψει της συζήτησης των αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΑΣΛ στο Βασιλί Φαρσάλων, έγινε συζήτηση για τα νέα μέτρα που προετοιμάζει η συγκυβέρνηση, τα οποία πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως:

  • Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης που περνάει μέσα από το κράτημα λογιστικών βιβλίων και η φορολογία του 6-10% του εισοδήματος.
  • Μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από φέτος στο 6% από 11%.
  • Μείωση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
  • Πετσόκομμα των εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα και η κατάργηση των δώρων.
  • Αύξηση στις εισφορές στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ.
  • Αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες, όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα, πληρώνουν και τα άλλα χαράτσια - π.χ., για τ' ακίνητα, το πετρέλαιο θέρμανσης, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα «εισιτήρια» στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας, στα φάρμακα κλπ.

Κι όλα αυτά όταν:

* Οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων παραμένουν χαμηλές.

* Πολλοί αγρότες που παρέδωσαν τη σοδειά τους είναι, για καιρό, απλήρωτοι.

* Οι επιδοτήσεις, οι εξισωτικές αποζημιώσεις και οι επιστροφές ΦΠΑ καθυστερούν.

* Οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες (πράσινο σκουλήκι κ.ά.), δε δίνονται.

* Το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη με τις συνεχείς αυξήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Στο επόμενο διάστημα η ΕΟΑΣΛ, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους, θα πραγματοποιήσει επαρχιακές συσκέψεις, περιοδείες και ενημέρωση στα χωριά ώστε να αναπτυχθούν αγωνιστικές αντιστάσεις στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Θα πάρει πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στα χωριά, αλλά και η κοινή δράση και συντονισμός με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ειδικά για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικροί κτηνοτρόφοι, που βλέπουν το κόστος των ζωοτροφών να εκτοξεύεται στα ύψη και οι τιμές σε γάλα και κρέας να έχουν πάρει την κατηφόρα.

Επίσης, συνεχίζει τη δράση για την εκτροπή του Αχελώου, καθώς και για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και τη συγκρότηση νέων.

Τέλος, το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για «Κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015, των εφαρμοστικών τους νόμων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων», καλώντας τους μαζικούς φορείς του Νομού να προχωρήσουν σε ανάλογες αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ