Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΠΑΣΥ
Αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική

Σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, στη Λάρισα

Η οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης της μικρομεσαίας αγροτιάς στη νέα, σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης, που χτυπάει, αλύπητα και την ίδια, συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι, αντικειμενικά, υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης νέων αγώνων στο φόντο των νέων εξελίξεων, στην οργάνωση των οποίων πρέπει να πρωτοστατήσει η ΠΑΣΥ, δίνοντας σωστό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε οι τοπικές γραμματείες της ΠΑΣΥ και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων να πάρουν, άμεσα, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη αγωνιστικών δραστηριοτήτων σε δυο άξονες:

1ον: Για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των αγροτών, με βάση το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά.

2ον: Για την ανάδειξη της αναγκαιότητας ρήξης με την πολιτική της ΕΕ, της συγκυβέρνησης, συνολικά, της ανατροπής αυτής της πολιτικής και αλλαγής των συσχετισμών στο κίνημα και γενικότερα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει προκήρυξη που θα θέτει το γενικό διεκδικητικό πλαίσιο και την προοπτική αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Αμεσα θα γίνουν συνεδριάσεις των Γραμματειών της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών, στις οποίες θα παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην νέα απεργία, στις 18 Οκτώβρη. Στόχος της ΠΑΣΥ είναι το κάλεσμα για την απεργία να φτάσει σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και να εξασφαλιστεί η διακριτή και όσο το δυνατόν μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, με μπλοκ, πανό και τρακτέρ. Κι όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, «υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να το πετύχουμε αυτό, μιας που με τα νέα μέτρα επέρχεται επώδυνο και συνολικό χτύπημα στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, (φορολογία μέσω βιβλίων με 6%-10% επί του εισοδήματος, αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης και υποβολής των δηλώσεων, μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 6%, μείωση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, μείωση 30 ευρώ στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ και κατάργηση των δώρων, εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ κλπ.)».

Ακόμα αποφασίστηκε, μέσα στον Οκτώβρη και στις αρχές Νοέμβρη, να πραγματοποιηθούν πλατιές συσκέψεις της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών σε κάθε νομό, με επικαιροποίηση των προβλημάτων και της παρέμβασης του αγροτικού κινήματος σε κάθε περιοχή. Σε αυτό εντάσσεται η μεγάλη σύσκεψη στο Σουφλί, τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, με άξονα τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι συσκέψεις να προετοιμάσουν την πανελλαδική σύσκεψη, την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στη Λάρισα, που θα είναι και η αφετηρία των πρωτοβουλιών της ΠΑΣΥ για μια σειρά ζητήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αδυναμία πολλών αγροτών να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σημειώματα από τον ΕΛΓΑ ότι θα στείλει την οφειλή στις ΔΟΥ και θα υπάρχουν κρατήσεις από εισφορές, αποζημιώσεις κλπ. Υπογραμμίστηκε ότι η ΠΑΣΥ επιμένει στην αλλαγή του αντιδραστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει το 100% της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα επιδιώξει, άμεσα, συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας γι' αυτό το ζήτημα, ζητώντας να σταματήσει η αποστολή των εκβιαστικών σημειωμάτων του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, με όρους κινήματος, θα γίνουν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά, καθώς και μαζικές παραστάσεις κατ' αρχήν στις Περιφέρειες και σε κινητοποίηση/παράσταση στο υπουργείο απαιτώντας την αναστολή εφαρμογής του νόμου.

Ειδική δουλειά και παρέμβαση - σημειώθηκε - πρέπει να γίνει στους κτηνοτρόφους που, ουσιαστικά, αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις και ήδη έχει αποφασιστεί μεγάλη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Βορειοδυτικής Ελλάδας στη γέφυρα Καλογήρου, ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα, όπως αύξηση των ζωοτροφών, άρα και του κόστους παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση της τιμής γάλατος και κρέατος. Η πάλη θα κλιμακωθεί με πανελλαδική κτηνοτροφική κινητοποίηση, στις 4 Νοέμβρη, που αναμένεται να αποφασιστεί σε σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που προγραμματίζεται για την Κυριακή, 14 Οκτώβρη, στην Πελοπόννησο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ