Κυριακή 14 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤ.

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΒΑΣΩΣ ΜΑΥΡΙΚΟΥ, που μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, δεν άνθισε ματαίως και που άοκνα εργάστηκε για να γίνει φως που καίει η κομμουνιστική ιδεολογία στη συνείδηση της εργατικής τάξης, σύντροφοι από τη Γενεύη Ελβετίας προσφέρουν 200 ελβετικά φράγκα στο Κόμμα.

***

ΦΩΤ.

Δύο χρόνια χωρίς την αγαπημένη μας ΑΘΗΝΟΥΛΑ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Σεπολίων 100 ευρώ.

Οι γονείς της, Αντώνης και Κατερίνα Δαλμάρα

Τα αδέλφια της, Ανδρέας - Γιολάντα - Θεοδοσία

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της μάνας μου ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑΣ, που έφυγε από τη ζωή πριν τέσσερα χρόνια (18.10.2008) προσφέρω αντί μνημοσύνου 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λουδία

***

6 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των συντρόφων μου: ΒΕΝΕΤΣΑΝΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ που ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για να δει ο λαός μας καλύτερες μέρες και πλήρωσε με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες σε Μακρονήσι, Αϊ-Στράτη, Γιούρα, Παρθένι. ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΙΔΗ που πιάστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο και εκτελέστηκε τον Ιούνη του 1948.

Επίσης, στη μνήμη των κουνιάδων μου ΒΑΣΙΛΗ και ΘΩΜΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, αξιωματικών του τακτικού στρατού και μετέπειτα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ακόμα, στη μνήμη των αδερφών μου ΙΓΝΑΤΙΟΥ και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. Ο Ιγνάτιος στο μπλόκο της Καλογρέζας κυνηγήθηκε από τους ταγματασφαλίτες, απόφυγε τη σύλληψη και βγήκε στο αντάρτικο. Ο Θεόδωρος καταζητούμενος κι αυτός στο μπλόκο της Καλογρέζας κρύφτηκε κάτω από μια στοίβα ξερόκλαδα που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού μας και γλίτωσε. Και οι δύο ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

ΠΥΡΟΜΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΥΡΟΜΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Στη μνήμη τους προσφέρω Μέσω ΚΟΒ Περισσού 100 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δέσποινα Βενετσανοπούλου

***

ΦΩΤ.

Ο σύντροφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Πελόπιο της Ηλείας το 1931 και από νεαρή ηλικία ήταν κοινωνικά δραστήριος.

Το 1962 μετανάστευσε στη Φραγκφούρτη της Δυτ. Γερμανίας και εκεί πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, της οποίας για πολλά χρόνια υπήρξε γενικός γραμματέας.

Τον καιρό της χούντας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, με συνέπεια οι φασίστες να του αφαιρέσουν την Ελληνική Ιθαγένεια.

Το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε δραστήριος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Με την συμπλήρωση στις 18 Οκτώβρη τριών χρόνων από το θάνατο του, η οικογένεια του στη μνήμη του προσφέρει 100 ευρώ για το «Ριζοσπάστη».

***

Στη μνήμη των προγόνων του που έδωσαν τη ζωή τους για την Εθνική Αντίσταση, ο Πολυχρονίδης Θεόδωρος προσφέρει στην Κομματική Οργάνωση Χαϊδαρίου του ΚΚΕ 50 ευρώ:

ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ από την Κυριακή Σουφλίου. Σκοτώθηκε το Δεκέμβρη του 1946 στην Κίλα Εβρου.

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ψευδώνυμο Τάσος) από τη Μάνη Διδυμοτείχου. Σκοτώθηκε στις 21.6.49 στη μάχη της Ογκραντίνας Ανατολικού Μπέλλες. Ηταν ανθυπολοχαγός Υγειονομικής Υπηρεσίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ από τη Μάνη Διδυμοτείχου. Σκοτώθηκε στις 24.10.48 στο Καρατάς Ξάνθης.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν δυο χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, γιου και αδελφού μας ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ. Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ, που στις γραμμές του αγωνίστηκε, 250 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κάτω Καισαριανής.

Η μάνα του, η σύζυγος και συντρόφισσά του, ο αδελφός του και τα ανίψια του

***

ΦΩΤ.

Στις 8.10.2012 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΝΙΚΟΣ ΠΥΡΟΜΑΛΗΣ. Από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι το θάνατό του πιστός στους αγώνες και τις ιδέες του ΚΚΕ, στους αγώνες της εργατικής τάξης. Ο Αγωνιστής, Ο Σύντροφος, Ο Κομμουνιστής.

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
Στη μνήμη του η κόρη του Ασπασία και τα εγγόνια του Αλέξανδρος - Ηλέκτρα προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας.

***

Ο Ματσούκας Γιάννης προσφέρει στη μνήμη του ΣΩΤΗΡΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ του Ηλία και του ΑΝΤΩΝΗ (Ντόγκα) ΚΑΡΑΝΤΩΝΑ 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο Σωτήρης γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο, πέρασε στις εξετάσεις για την Ακαδημία αλλά δε δέχθηκε την πρόταση του διευθυντή της να πάει ένα «πλαστό» ψωμί για να εισαχθεί στην Ακαδημία, με συνέπεια να μην τον δεχθούν.

Από το γυμνάσιο ο Σωτήρης είχε ενταχθεί στην ΟΚΝΕ. Με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, με μια μικρή εκπαίδευση με άλλους συνομηλίκους του, ζυμώνανε το δυναμίτη στο σπίτι του Αγαμέμνονα Λιόλιου και τον προωθούσαν στα πρώτα αντάρτικα τμήματα που υπήρχαν στη Μηλιά νομού Ημαθίας και στα Πιέρια.

Τον συνέλαβαν οι φασίστες μαζί με έναν άλλον Κολινδρινό και τον παρέδωσαν στους Γερμανούς, με τη συμμετοχή του αστυνομικού Καβαδία. Οι Γερμανοί τον χρησιμοποίησαν μαζί με άλλους για να επισκευάζουν τη σιδηροδρομική γραμμή, όταν οι αντάρτες την ανατίναζαν. Ο επικεφαλής Γερμανοφασίστας Βλασιάδης Γρηγόριος με επιστάτη το γιο του, φορούσαν και οι δυο τους γερμανικές στολές, όταν σταματούσαν λιγάκι τους χτυπούσαν με το βούρδουλα.

Οι αντάρτες ανατίναξαν στο Μυλοβό Πιερίας τη γραμμή. Εκεί ο Σωτήρης πρότεινε στο συμπατριώτη του και χτύπησαν το γιο του επιστάτη, που έμεινε λιπόθυμος και έφυγαν για να συναντήσουν τα τμήματα του ΕΛΑΣ. Πέρασαν από τη Βούλιστα και πήγαν στη Μηλιά. Εκεί εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και μετά τη συνθηκολόγηση παρέδωσε το όπλο του στο Ελευθεροχώρι νομού Πιερίας. Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο Μαρξισμό - Λενινισμό, ενταγμένος στις γραμμές του ΚΚΕ.

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ο Αντώνης Καραντώνας γεννήθηκε επίσης στον Κολινδρό. Οι γονείς του έφυγαν στην Αμερική ενώ αυτός έμεινε στη θεία του. Εντάχθηκε στις γραμμές της ΟΚΝΕ από μαθητής στο γυμνάσιο. Εγινε μέλος του ΚΚΕ και ποτέ δεν έπαψε να αγωνίζεται στις γραμμές του. Πάντα φόραγε την τραγιάσκα. Κάποιος Κολινδρινός την εποχή της δικτατορίας τον πρόδωσε και συνελήφθη.

***

Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ θέλοντας να τιμήσουμε τη μνήμη των γονιών μας ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ, ΒΑΛΣΑΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ, που πήραν μέρος στους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία και τα ιδανικά του σοσιαλισμού μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του του ΔΣΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟ Σεπολίων.

Τα παιδιά και τα εγγόνια τους

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας αδερφού ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Καρπερό Γρεβενών. Το 1948 μαζί με τα αδέρφια του βρέθηκε στη Ρουμανία, στον παιδικό σταθμό Τούλγκες, όπου εργάστηκε σαν δάσκαλος. Το 1954 βρέθηκε στη Σοβιετική Ενωση, στην πόλη Τασκένδη. Το 1960 μπήκε στο Ινστιτούτο πολιτικής αεροπορίας του Κιέβου και αποφοίτησε το 1965. Εργάστηκε σαν μηχανολόγος στο αεροδρόμιο της Τασκένδης.

ΑΝΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
ΑΝΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
Το 1978 επαναπατρίστηκε και εργάστηκε σαν μηχανολόγος πάνω στην ειδικότητά του, στην Αθήνα. «Εφυγε» το 1982.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του Μυροφόρα, Νίκος και Ελευθερία προσφέρουμε 150 ευρώ.

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΚΟΡΝΗΛΙΑΣ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ καθώς και της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στην ΚΟΘ του ΚΚΕ 100 ευρώ.

Τα παιδιά και τα εγγόνια

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της μητέρας μου ΑΝΝΑΣ, οπαδού και ψηφοφόρου του Κόμματος, που στις 6 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατό της, ενισχύω το Κόμμα μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, με 30 ευρώ.

Συντροφικά, Παναγιώτης Γ. Γρηγοριάδης

***

ΦΩΤ.

Στις 10 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή εκπαιδευτικού και μηχανικού ΒΑΓΓΕΛΗ ΖΩΤΟΥ που καταγόταν από την Παρασκευή του Δήμου Δεσκάτης Ν. Γρεβενών.

Η σύζυγός του Σοφία και οι γιοί του Δημήτρης και Βασίλης προσφέρουν στη ΝΕ Γρεβενών, ενόψει της οικονομικής εξόρμησης, το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Ο ΜΟΥΛΙΑΣ ΘΩΜΑΣ του Γεωργίου γεννήθηκε στη Νάουσα το 1925 από αγροτική οικογένεια. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στις 16.4.1943 στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, στο 2ο Τάγμα. Το Ιανουάριο το 1944 εντάθηκε στο μόνιμο ΕΛΑΣ στο 16ο Σύνταγμα. Στις 26.5.47 φυλακίστηκε και απολύθηκε τον Δεκέμβρη 1947 με την αμνηστία. Στο ΔΣΕ εντάχθηκε το 1948. Υπηρέτησε στο τμήμα ιππικού, στην ιπελαρχία του Νέστορα με ίλαρχο το Γιώργο Καρανίκα. Στο τέλος του 1949 βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Γιουγκοσλαβία και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1953.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΟΡΝΗΛΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΟΡΝΗΛΙΑ
Ηταν παντρεμένος με την Βιργινία και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Θανάση και τον Μιχάλη. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και παρέμεινε πιστός στις γραμμής του κόμματος μέχρι και σήμερα. Ηταν μέλος της Εθνικής Αντίστασης και πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Νάουσας και της περιοχής για πολλά χρόνια.

Τον αγωνιστή του λαϊκού κινήματος, τον αταλάντευτο κομμουνιστή, Θωμά Μουλιά, με τη μεγάλη προσφορά του, βεβαιώνουμε πως οι αγώνες και θυσίες του δεν πήγαν χαμένες. Στη μνήμη του προσφέρουμε 220 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Νάουσας.

Αθανάσιος Μουλιάς, Σιμομώκιος Μίμης, Νέστορας Σταύρος.


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ

Αθηνά Δαλμάρα
Αθηνά Δαλμάρα

ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΩΜΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θεόδωρος Τρανόπουλος
Θεόδωρος Τρανόπουλος

ΒΑΣΩ ΜΑΥΡΙΚΟΥ
ΒΑΣΩ ΜΑΥΡΙΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΩΤΟΣ

ΘΩΜΑΣ ΜΟΥΛΙΑΣ
ΘΩΜΑΣ ΜΟΥΛΙΑΣ

ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ