Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πανικός και διακυμάνσεις 27%!

Πτώση 5,2% στη Σοφοκλέους. Τουλάχιστον 150 μετοχές παρουσίασαν ημερήσια διακύμανση πάνω από 20%. Πενήντα μετοχές από το «λίμιτ απ» βρέθηκαν στο «λίμιτ ντάουν»

Δραματική αποδείχτηκε η χτεσινή μέρα για την οδό Σοφοκλέους, όπου 210 μετοχές έκλεισαν με απώλειες που ξεπερνούν το 10%! Μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση στα πλαίσια της οποίας εκδηλώθηκε απότομη και ανεξέλεγκτη βουτιά του συνόλου των τιμών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.063,4 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 5,19%. Κύριοι λόγοι στους οποίους οι «ειδικοί» αποδίδουν τη σημαντική πτώση, είναι η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μην παίρνει υπόψη του το γεγονός ότι η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών, στην πραγματικότητα είχε προδικάσει την επερχόμενη «διόρθωση» των τιμών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις και ο δείκτης έφτασε να κερδίζει ακόμα και 1,6% με ενισχυμένο και τον όγκο των συναλλαγών. Ωστόσο, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, άρχισε το γκρέμισμα των τιμών και ο Γενικός Δείκτης από το επίπεδο των 3.283,3 μονάδων στις οποίες είχε φτάσει, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης «έπεσε» στις 3.053,8 μονάδες, για να κλείσει τελικά στα επίπεδα που αναφέρουμε παραπάνω. Ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα που παρουσιάστηκε με τις διακυμάνσεις δεκάδων μετοχών, αλλά και των επιμέρους κλαδικών δεικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές 150 μετοχών σημείωσαν ημερήσια διακύμανση πάνω από 20%! Από αυτές, η διακύμανση 53 μετοχών ξεπέρασε ακόμα και το 27%, γεγονός που δείχνει ότι σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τρίτης, στα πλαίσια της χτεσινής συνεδρίασης αρχικά παρουσίασαν «κέρδη» 12% και στη συνέχεια «απώλειες» 12%! Σε ό,τι αφορά τους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη διακύμανση παρουσίασαν οι κλωστοϋφαντουργικές μετοχές με ποσοστό 18,3% και τη μικρότερη οι τραπεζικές μετοχές με ποσοστό 4,5%. Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη ήταν της τάξης του 7%!

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση διακινήθηκαν 363 μετοχές. Από αυτές με ζημιές έκλεισαν οι 347, σταθερές παρέμειναν μόλις 2, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν 14 μετοχικοί τίτλοι.

Οι ασχολούμενοι με τον χρηματιστηριακό τζόγο έσπευσαν να ερμηνεύσουν τη χτεσινή εξέλιξη με το επιχείρημα ότι «η Σοφοκλέους έπεσε θύμα της διεθνούς συγκυρίας». Πρόκειται για μια εξήγηση που στο φόντο των εξελίξεων στα διεθνή χρηματιστήρια φαίνεται να έχει βάση, ωστόσο δεν είναι αρκετά πειστική μια και οι αρμόδιοι με κάθε ευκαιρία υποστηρίζουν πως τους τελευταίους μήνες υπάρχει «αποχή» των ξένων κεφαλαίων από την ελληνική αγορά. Πιο αντικειμενική είναι η άποψη ορισμένων χρηματιστών που συνδέουν μεν τη βουτιά με την κατάσταση στα ξένα χρηματιστήρια, τονίζουν όμως ταυτόχρονα πως η χτεσινή μέρα ήταν «πρώτης τάξεως για τη ρευστοποίηση κερδών από συγκεκριμένες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων που πριν λίγες βδομάδες είχαν αγοράσει μετοχές σε αισθητά χαμηλότερες τιμές». Επιδίωξη που προκάλεσε πανικό σε εκατοντάδες «μικροεπενδυτές», που υπό το κράτος πανικού έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Στις ξένες, πάντως, χρηματαγορές συνεχίστηκαν και χτες οι έντονες πτωτικές τάσεις, που οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων και αιτιών που εμφανίζονται στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ανάμεσα σ' αυτούς μπορεί να διακρίνει κανείς τις πιέσεις που δέχονται οι τιμές στα αμερικανικά χρηματιστήρια (ιδιαίτερα σε μετοχές της περιβόητης «νέας οικονομίας») κύρια λόγω της επιβεβαίωσης των στοιχείων που θέλουν την οικονομία των ΗΠΑ να μπαίνει σε φάση ύφεσης, της διατήρησης στα σημερινά επίπεδα των ευρωπαϊκών επιτοκίων, της μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας μεγάλων τραπεζικών ομίλων (ανάμεσά τους και η Ντόιτς Μπανκ), καθώς και δυσμενών ειδήσεων για αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα σε χρηματοοικονομικές εταιρίες και τραπεζασφάλειες της Ιαπωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ