Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
«Βαρυχειμωνιά» φέρνει το νέο χαράτσι

Στο 50% οι ανατιμήσεις, με τιμή εκκίνησης στα 1.400 ευρώ το χιλιόλιτρο

Η καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος μέσα από τις νέες ασήκωτες ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ο αμέσως επόμενος κρίκος της επίθεσης του κεφαλαίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής διάθεσης και στο πλαίσιο της εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές στη λιανική αναμένεται να απογειωθούν στα επίπεδα 1,40 ευρώ στο λίτρο (1.400 ευρώ στο χιλιόλιτρο) με αύξηση 50% σε σχέση με αυτές που υπήρχαν πέρυσι την ίδια εποχή. Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ ιδρύματα, τα οποία χτυπιούνται και από τη περικοπή των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων. Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο (για το χειμώνα 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012) και στα 330 ευρώ ευρώ για το φετινό χειμώνα (2012 - 2013). Στην τελευταία διετία και μόνο μέσα από τα χαράτσια των ειδικών φόρων πάνω στην κατανάλωση σήκωσαν τις τιμές κατά 309 ευρώ στο χιλιόλιτρο, ποσό στο οποίο φορτώνουν στη συνέχεια και το ΦΠΑ (23%), δηλαδή ακόμη 71 ευρώ, με τη φορολογική επιβάρυνση της περιόδου να φτάνει στα 380 ευρώ στο χιλιόλιτρο!

Η αντιλαϊκή δουλειά αλληλοσυμπληρώνεται από τα μονοπώλια του κυκλώματος διύλισης και εμπορίας. Πάνω στην αρχική τιμή που καθορίζουν, έρχεται το κράτος με τον πάγιο ειδικό φόρο κατανάλωσης, στη συνέχεια και το ΦΠΑ 23% που τον υπολογίζουν πάνω σε όλα τα προηγούμενα. Η κλιμακούμενη βαρβαρότητα του κεφαλαίου εκδηλώνεται απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ανθρώπινης ζωής, διαμορφώνοντας συνθήκες της μαζικής φτώχειας και της εξαθλίωσης που μοιράζουν σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού προκειμένου να ενισχύσουν και στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Είναι απόλυτο ψέμα οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης και των προκατόχων ότι η «εξομοίωση» έγινε για λόγους «πάταξης της φοροδιαφυγής». Και αυτό γιατί το ναυτιλιακό πετρέλαιο των εφοπλιστών ήταν και παραμένει παντελώς αφορολόγητο...

Για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης η συγκυβέρνηση υπόσχεται να «επιστρέψει» ένα ελάχιστο μέρος από τα κλοπιμαία και μόνο σε ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού. Η κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προβλέπει την «επιστροφή» μέσω των τραπεζών, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει τα κριτήρια (εισοδηματικά, γεωγραφικά, περιουσιακά) στη βάση των οποίων καθορίζουν το ύψος της δήθεν επιδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ