Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επαναλήψεις παραστάσεων

«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»
«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»
Ο θίασος «ΣΥΝ ΚΑΤΙ - σύνολο τέχνης» επαναλαμβάνει (από 17/10) στο «Στούντιο Κυψέλης» (Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης, τηλ. 210-8819.571), κάθε Παρασκευή, Σάββατο, τον «Μέγα ιεροεξεταστή» από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι «Αδελφοί Καραμαζόφ» (δεύτερος τόμος - πέμπτο κεφάλαιο). Μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου. Επεξεργασία κειμένου Ματίνα Μόσχοβη. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (Ιβάν - Ιεροεξεταστής) και Γιώργος Δαμάτης (Αλιόσα - Ιησούς).

Την ιστορία του μεγάλου ιεροεξεταστή διηγείται ο ένας από τους τρεις αδελφούς Καραμαζόφ, ο Ιβάν, στον αδελφό του Αλιόσα. Η ιστορία μιλά για την επιστροφή του «Χριστού» στη Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων παραληρούν από συγκίνηση, ώσπου ο Μέγας Ιεροεξεταστής συλλαμβάνει τον «Χριστό», πηγαίνει στο κελί του και του λέει ότι αυτό που τον έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ότι στην προσπάθειά του να κάνει καλό, κάνει κακό. Οπως σημειώνει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, «ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μια εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας - σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο - όσον αφορά το ερώτημα "εξουσία ή ελευθερία;"».

  • Στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» ξαναπαίζεται από σήμερα το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο γυάλινος κόσμος». Το έργο - ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας, το πιο αυτοβιογραφικό από τα έργα του Ουίλιαμς - τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Ενα τρίγωνο απόγνωσης, μάνα - γιος - κόρη. Τρεις άνθρωποι που καταφεύγουν στη φαντασία ή την ψευδαίσθηση για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Ονειρα που συνθλίβονται, ματαιωμένες προσδοκίες, χιούμορ, σαρκασμός, ανάγκη για αλλαγή και «...αυτό το κάτι που προσμένουμε αιώνια, μα πάντα αργεί να έρθει, αυτό το κάτι για το οποίο συνεχίζουμε να ζούμε...». Σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας. Μουσική Σταύρος Γασπαράτος. Μιχάλης Κλουκίνας. Παίζουν Ναταλία Τσαλίκη, Αντίνοος Αλμπάνης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Νίνου. Παραστάσεις: Τετάρτη 18.30, Παρασκευή 21.15, Σάββατο 18.30, Κυριακή 21.15.
  • «Οι Χαλασοχώρηδες»
    «Οι Χαλασοχώρηδες»
    Το έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» επαναλαμβάνεται από τις 15/10 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο «Θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου 14). Σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη, Λουκία Πιστιόλα, Αριάδνη Καβαλιέρου. Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια. Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά. Στο έργο δύο «αλήτες» περιμένουν στη μέση του πουθενά την άφιξη του μυστηριώδους Γκοντό, για να τους σώσει, αλλά εκείνος δεν έρχεται ποτέ. Σήμερα, μέσα σε κλίμα ζόφου και ανασφάλειας, με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τα πρόσωπα του έργου - που περιφέρονται σ' ένα αφιλόξενο σύμπαν, προσμένοντας απεγνωσμένα κάτι ή κάποιον - μοιάζουν τραγικά σύγχρονα.
  • Ο θίασος «Pequod» επαναλαμβάνει (μέχρι 12/11) στο χώρο «Baumstrasse Δρόμος με Δέντρα» (Σερβίων 8, Αθήνα) «Το διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: «PEQUOD». Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Παίζουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή.
  • Η ομάδα «The Helter Skelter Company» επιστρέφει στο Υπόγειο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» με την παράσταση «Venison», αντλημένη από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου και τον Ντοστογιέφσκι. Σύλληψη - κείμενο - σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου. Συνεργασία στη δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Σκηνικά - κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Ιωάννα Μιχαλά, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Θάνος Παπακωνσταντίνου.
  • Στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, Μέτρο στάση Κεραμεικού) επαναλαμβάνεται το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι χαλασοχώρηδες». Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου. Σκηνικά-κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ