Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Οργή και αγανάκτηση για την πολιτική εξαθλίωσης

Τη στήριξη του Κόμματος μετέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Θ. Κωνσταντινίδης

Με αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Παγγαίου της Καβάλας, στο χώρο συγκέντρωσης της παραγωγής τους, στη Νέα Πέραμο, συναντήθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν μετά την καταστροφή της παραγωγής τους και τα τερτίπια που αναζητά ο ΕΛΓΑ για να μην τους αποζημιώσει. Οι αμπελοκαλλιεργητές και ιδιαίτερα οι παραγωγοί της ποικιλίας «Σουλτανίνα» κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε ευρώ από τη φετινή παραγωγή καθώς, είτε καταστράφηκε, είτε υποβαθμίστηκε ποιοτικά, εξαιτίας τόσο του χαλαζιού που έπληξε τις καλλιέργειες το Μάη, των παρατεταμένων βροχοπτώσεων την εποχή της ανθοφορίας, τον καύσωνα με θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου και τις νέες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.

Οπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι αγρότες, ο ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις εκτιμήσεις για τη ζημιά από τη χαλαζόπτωση του Μάη. Τώρα, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ακόμη περνούν από τα χωράφια για να καταγράψουν τις νέες επιπτώσεις, όμως διαδίδεται ότι δε θα τους αποζημιώσει, προβάλλοντας ως πρόσχημα ότι για τις καταστροφές και την ποιοτική υποβάθμιση ευθύνονται οι ίδιοι οι αγρότες που δεν έκαναν σωστή εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων.

Από την άλλη, όσοι παραγωγοί δεν έπαθαν μεγάλες ζημιές, έχουν να αντιμετωπίσουν τους εκβιασμούς των εμπόρων - εξαγωγέων που θέλουν να αγοράσουν τα σταφύλια με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές. Στο σύνολό τους, οι αγρότες που στην περιοχή απασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια των σταφυλιών, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα.

Στη συζήτηση που έγινε, αναδείχθηκε η οργή και η αγανάκτησή τους για την πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, με τις χαμηλές τιμές στην παραγωγή, με την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Οπως είπαν, «έρχεται χειμώνας και δεν θα έχουμε χρήματα να αγοράσουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε», «αυτό το χωριό, επί κατοχής, δεν γνώρισε πείνα. Τώρα θα πεινάσουμε».

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης τους ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με την καταστροφή της παραγωγής τους, σημείωσε ότι το Κόμμα θα βρεθεί στο πλευρό τους σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση για δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση και παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για ενίσχυση και ανάπτυξη της αμπελουργίας στη χώρα, στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας.

Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πείρα τους, από τις επιπτώσεις της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ που οδήγησαν σε καταστροφή των δυναμικών καλλιεργειών και μετέτρεψαν την Ελλάδα από πλεονασματική και εξαγωγική σε ελλειμματική.

Ξεκαθάρισε ότι σήμερα μπορούμε να αναπτύξουμε την παραγωγή και να εξασφαλίσουμε διατροφική επάρκεια της χώρας και εισόδημα για τους αγρότες, ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού. Αρκεί, οι αγρότες, ο εργαζόμενος λαός, να μπει αποφασιστικά στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να τραβήξει μπροστά, στο δρόμο για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, με την εξουσία στα χέρια του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ