Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τις μαθητικές καταλήψεις

Με ποινικές διώξεις απειλεί μαθητές και γονείς, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους τρομοκρατήσει για να εμποδίσει τον αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Κραδαίνοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τις διώξεις του Ποινικού Κώδικα, καλεί τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων να αναλάβουν δράση «συμβουλεύοντας» τους μαθητές ότι αν τυχόν προχωρήσουν σε καταλήψεις κινδυνεύουν να πάνε φυλακή και τους γονείς να αποτρέψουν τα παιδιά τους γιατί κινδυνεύουν να διωχθούν και οι ίδιοι για παραμέληση ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, με κατεπείγον έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τις 5 Οκτώβρη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής ζητά να γνωστοποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τις καταλήψεις και τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων, «στους διευθυντές, καθηγητές και προέδρους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος».

Η Εισαγγελία επισημαίνει για τους μεν διευθυντές και καθηγητές των σχολείων ότι «οφείλουν να παρέμβουν συμβουλευτικά προς τους μαθητές, ώστε αυτοί να αντιληφθούν ότι η συμπεριφορά τους αυτή συνιστά αξιόποινη πράξη η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες εως 5 έτη». Σε ό,τι αφορά τους γονείς των μαθητών, σημειώνει ότι «πρέπει να πληροφορηθούν διά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κάθε σχολείου, ότι σε περίπτωση που παραλείπουν να αποτρέπουν τα ανήλικα τέκνα τους - μαθητές από τη διάπραξη του παραπάνω αδικήματος, τελούν την αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 ΠΚ)».

Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας

Τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης, τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής του αγώνα των μαθητών καταδικάζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η κατάσταση στην Παιδεία θα χειροτερεύσει παραπέρα μπροστά στην υλοποίηση του «Καλλικράτη», του «νέου» σχολείου της αγοράς και των μνημονίων που ακολουθούν και σημειώνει ότι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση «απαιτείται, οργάνωση του αγώνα, να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης σε όλα τα σχολεία και τις γειτονιές, μέσα από μαζικές διαδικασίες και με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα, την περιφρούρησή του ως προς το περιεχόμενο και ως προς τις μορφές για να μπορεί ο αγώνας να μαζικοποιείται και να έχει συνέχεια».

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης καλεί την Εισαγγελία να πάρει πίσω την εντολή για αναζήτηση ποινικών ευθυνών, σημειώνοντας ότι «είναι ευθύνη των μαθητικών κοινοτήτων, των μαθητών, το πώς θα οργανώσουν τους αγώνες τους». Επίσης καλεί τους συλλόγους γονέων, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων να καταγγείλουν την εισαγγελική παρέμβαση. Τις Λαϊκές Επιτροπές να πρωτοστατήσουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος του αγώνα. «Ποινικοποιούν τους αγώνες και η απάντηση πρέπει να είναι καθολική», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ