Κυριακή 21 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αρης Βελουχιώτης
Αρης Βελουχιώτης
2 ΦΩΤ.

Η οικογένεια Γιάννη Κόζαρη, στη μνήμη των συντρόφων ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΝΗ και ΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, που κλείνουν τρία χρόνια από το θάνατό τους, προσφέρει 50 ευρώ στην Κομματική Οργάνωση Φωκίδας.

*Η Βασιλική Αγγελοπούλου και τα παιδιά της Θύμιος και Μίνα προσφέρουν 200 ευρώ στη μνήμη του συζύγου και πατέρα ΝΙΚΟΥ καθώς και του συντρόφου και φίλου ΛΟΥΚΑ ΓΚΟΥΝΗ, που κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατό τους.

Επίσης, 50 ευρώ προσφέρει στη μνήμη τους ο Κώστας Μπακάλης.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΝΤΖΙΩΚΑ, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Τσαριτσάνης Λάρισας, 50 ευρώ.

Ο Θ. Μαντζιώκας ήταν μέλος της ΚΟ ΕΒΕ Τσαριτσάνης μέχρι τη τελευταία μέρα της ζωής του. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους αγώνες του για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή τους πλήρωσε με πολλά χρόνια φυλακή και εξορία.

***

Στις 16 Οκτώβρη 1967 έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μακρονησιώτης, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΟΣ. Αν και ανάπηρος είχε μεγάλη δράση στο Κόμμα. Στη μνήμη του προσφέρω μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας 50 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος.

Η εξαδέλφη του Ελένη Λιναρδή

***

6 ΦΩΤ.

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ του Κων/νου, δάσκαλος, καταγόταν από τον Καύκασο. Στην Ελλάδα ήρθε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ζούσε στο Μυλοχώρι Κιλκίς. Για τις προοδευτικές του ιδέες δε διορίστηκε ποτέ. Δραστήριος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1947 δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στην περιοχή Παλατιανού Κιλκίς.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΗ, σύζυγός του, γεννήθηκε το 1901 στον Καύκασο. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης εξορίστηκε το 1946 στη Θάσο. Πέθανε το 1991 στη Σουηδία.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, γιος τους, γεννήθηκε το 1922. Μέλος της ΟΚΝΕ από την προπολεμική περίοδο. Σκοτώθηκε το 1941 από νάρκη στο Κεντρικό Κιλκίς, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όπλα που εγκατέλειψε ο ελληνικός στρατός για να χρησιμοποιηθούν στην Αντίσταση κατά των κατακτητών.

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, επίσης γιος τους, γεννήθηκε το 1925. Στην κατοχή ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του. ΕΛΑΣίτης και ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Παγγαίο, το 1949.

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, παιδί κι αυτός του Αλέξανδρου και της Ελπίδας, γεννήθηκε το 1929. Μαθητής Γυμνασίου και ΕΠΟΝίτης στην κατοχή, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στον εμφύλιο. Από το φθινόπωρο του 1949, έζησε στην Τσεχοσλοβακία, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ του Ιωσήφ γεννήθηκε στη Γαβρά του Κιλκίς το 1929. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ, τραυματίστηκε, επιβίωσε και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Επαναπατρίστηκε και πέθανε στο Κιλκίς.

Στη μνήμη τους, ο γιος και αδερφός τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά τους προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ και στη μνήμη του κουνιάδου του, ΗΛΙΑ, άλλα 50 ευρώ.

***

ΦΩΤ. 2

Ο αντιστασιακός Νίκος Σαράντογλου από Αυστραλία προσφέρει 760 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» στη μνήμη του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και του στρατηγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ.

***

ΦΩΤ.

Σήμερα, 21 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 40 ημέρες από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΙΝΗ. Γεννήθηκε στον Πύργο Βοιωτίας και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος.

Στη μνήμη του προσφέρω μέσω ΚΟΒ Σεπολίων 40 ευρώ.

Ο ανιψιός του, Γιάννης Χίνης

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 4 χρόνια που έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια του ΔΣΕ ΑΣΠΑΣΙΑ ΡΑΚΙΤΖΗ. Στη μνήμη της τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφισσας ΚΥΡΙΑΚΗΣ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Λίλιας), που «έφυγε» από κοντά μας στις 18.10.2010 και με τη συμπλήρωση 2 χρόνων, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας το ποσό των 100 ευρώ. Στην πενηντάχρονη κοινή μας ζωή αγωνιστήκαμε για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι του ΚΚΕ, για την ενότητα της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού, για τη Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία, για την ευημερία όλου του λαού.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ
Γιώργος Οικονόμου, Βόλος

***

ΦΩΤ.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή, σαν γλυκοχάραζε η αυγή και ο πόνος γινότανε βάρος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 χρόνων η γλυκιά μας μάνα και γιαγιά ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ του Κωνσταντίνου.

Γεννήθηκε το 1933 στο Αλεποχώρι Διδυμοτείχου. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, το 1948, έφυγε με την οικογένειά της στη Βουλγαρία, σπούδασε στη Σχολή νοσοκόμων και εξάσκησε το επάγγελμά της για πολλά χρόνια.

Το 1953 παντρεύτηκε το Γιώργο Ισαακίδη, με τον οποίο απέκτησαν τον Κώστα και το Νίκο. Επαναπατρίστηκε το 1979 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου συνέχισε να εργάζεται ως νοσοκόμα έως τη συνταξιοδότησή της.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Γιώργος, τα παιδιά της Κώστας και Νίκος, τα εγγόνια της Γιώργος και Μαρία, Κωνσταντίνα και Αλέξης, προσφέρουν 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ που «έφυγε» από κοντά μας στις 9.7.2012 οι σύντροφοί της από την ΚΟ Συκιών Θεσσαλονίκης προσφέρουν 110 ευρώ στο ΚΚΕ, με την υπόσχεση ότι θα τη θυμούνται και θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι το τέλος.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν 3 μήνες από τη στιγμή που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος σύζυγος, πατέρας και παππούς ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δημοσθένη ΣΓΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε στις 23 Δεκέμβρη 1923 στη Μερόπη Μεσσηνίας από αγροτική οικογένεια. Ως μαθητής και αργότερα ως φοιτητής της μαθηματικής Σχολής εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά.

Το 1940-41 πήρε μέρος στην ΕΑΜική αντίσταση αγωνιζόμενος κατά της γερμανικής κατοχής. Στις 5 Ιουλίου τραυματίστηκε στην παλλαϊκή διαδήλωση κατά της επιστράτευσης. Στις 4 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς συνελήφθη από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μετά από άγρια βασανιστήρια που περιλάμβαναν ξύλο στα υπόγεια και κρέμασμα στην ταράτσα της Μέρλιν, στάλθηκε ως όμηρος στο γερμανικό στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου παρέμεινε στην απομόνωση στο περιβόητο Blook 15. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβρη του 1944, τυφλός από τα βασανιστήρια και την αβιταμίνωση. Μεταφέρθηκε στο Αρεταίειο νοσοκομείο, όπου με την κατάλληλη φροντίδα επανήλθε η όρασή του, μετά από 20 μέρες.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ
Το Σεπτέμβρη του 1947 για την παραπάνω δράση του και τις κομμουνιστικές του ιδέες συνελήφθη και καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο, αφού δεν υπέκυψε στις πιέσεις για αποκήρυξη του ΚΚΕ. Στις αρχές του 1963, έπειτα από 17χρονη πορεία σε διάφορα στρατόπεδα χωρίς ποτέ του να λυγίσει, αφέθηκε ελεύθερος. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς ίδρυσε μια βιοτεχνία επισκευής αντλιών, μπεκ και τουρμπίνων μηχανών εσωτερικής καύσης.

Το 1964 παντρεύτηκε τη σύζυγό του Χριστίνα, με την οποία απέκτησαν μια κόρη και δυο γιους. Το 1967 η χούντα ανέκοψε βίαια την πορεία του και τον εξόρισε στη Γυάρο. Μετά από 10 μήνες μεταφέρθηκε εξαιτίας ασθένειας στο Κρατικό Νοσοκομείο, από όπου απελευθερώθηκε.

Από το 1974 και μετά ασχολήθηκε με το επάγγελμά του και συνέχισε τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα. Εκλέχθηκε πρόεδρος του σωματείου συνεργείων Αθήνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών Συνεργείων ΠΟΒΕΑΜ για 10 έτη. Το 1982 και το 1987 εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα. Το 1993 εκλέχθηκε και πάλι αλλά λόγω προβλημάτων υγείας αποσύρθηκε συνταξιοδοτούμενος από το ΤΕΒΕ.

Διατέλεσε μέχρι τα τέλη του 2010 πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Βύρωνα.

Από το 1948 απέκτησε τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, έναν τίτλο που τον τίμησε με τη σειρά του με τη δράση του και την προσφορά του για το δίκιο του αγώνα! Για την πορεία του ως κομματικό μέλος ο ίδιος είχε πει: «Ολα μου τα χρόνια αγωνίστηκα πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μένοντας πιστός στις ιδέες μου και παραμελώντας πολλές φορές προσωπικές φιλοδοξίες αλλά ακόμα και την οικογένειά μου, που με στήριξε σε όλες μου τις επιλογές».

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στη μνήμη του και για την πολύτιμη κληρονομιά που αφήνει σε εμάς, τις νεότερες γενιές των κομμουνιστών και πιστών αγωνιστών στα ιδανικά του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης, προσφέρουμε 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια

***

ΦΩΤ.

Ο ΚΥΡΟΜΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ γεννήθηκε στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, απέκτησαν δύο κόρες, την Αγρυρώ και τη Μάρθα. Μετανάστευσε σε Γερμανία και Σουηδία. Επέστρεψε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1970, εργάστηκε σαν οικοδόμος, οργανώθηκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων και την ΚΟΒ Κορδελιού Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, μέχρι που απεβίωσε στις 26.08.2012.

Στη μνήμη του, ο γαμπρός του Θωμάς Μιχαηλίδης προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μεγάλης Στέρνας Κιλκίς.

***

ΦΩΤ.

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ του Συμεών γεννήθηκε στο Γερακαριό του Κιλκίς το 1932. Στην Κατοχή όλη η οικογένειά του πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ο αδελφός του Λεωνίδας, παλιός ΟΚΝίτης και στέλεχος της ΕΠΟΝ σκοτώθηκε στο ΔΣΕ το 1947 και ο γαμπρός του Αντώνης Κυριακίδης εκτελέστηκε με απόφαση του στρατοδικείου Κιλκίς το 1948. Αυτά τα γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή του και πήρε αταλάντευτα θέση δίπλα στο ΚΚΕ. Δεν έλειπε από εκδήλωση του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Πέθανε στις 9.10.2008.

Στην πολύτιμη μνήμη του η γυναίκα του, Ρόζα, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

Ο σύντροφος Στεφανίδης Στέφανος από τη Θεσσαλονίκη προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ οικονομική ενίσχυση στη μνήμη του πατέρα του, αγωνιστή και συντρόφου, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ.

***

ΦΩΤ.

Πέρασαν δυο χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή η σύζυγός μου ΠΑΡΘΕΝΑ ΛΑΜΠΡΥΑΝΙΔΟΥ. Στη μνήμη της ο σύζυγος, Στάθης Λαμπρυανίδης, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Κιλκίς.


ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΚΙΚΗ - ΛΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΚΙΚΗ - ΛΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΑΡΘΕΝΑ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ
ΠΑΡΘΕΝΑ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ

ΡΑΚΙΤΖΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΡΑΚΙΤΖΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

ΧΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΥΡΟΜΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΥΡΟΜΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ

ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΓΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΓΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2019-06-15 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2017-08-06 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2016-07-10 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-01-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2009-07-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2007-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ