Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χρειάζεται λύση κι όχι «μπαλάκι» αρμοδιοτήτων

Συζήτηση για το θέμα της μεταφοράς μαθητών έγινε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία πραγματοποιήθηκε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Αίτημα που είχαν εκφράσει σε προηγούμενη συνεδρίαση οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, καθώς χιλιάδες παιδιά βρίσκονται ακόμα και σήμερα στον αέρα - 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς - χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία τους.

Στη συζήτηση, παρέμβαση έγινε από τη Μαρία Δελλή, αντιπρόεδρο της ΑΣΓΜΕ, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, την Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων Ιλίου, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων οι οποίοι κατέθεσαν ψήφισμα.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σγουρός, περιφερειάρχης Αττικής, εμφανίστηκε να κατανοεί τα προβλήματα αποδίδοντας τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, τις οποίες όμως έχει αναγνωρίσει ως αναγκαίες λόγω κρίσης. Εδωσε έτσι συνέχεια, στο παιχνίδι με το «μπαλάκι» των ευθυνών που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, με την μεν κυβέρνηση να μεταθέτει το πρόβλημα στους δήμους και τις περιφέρειες και εκείνες με τη σειρά τους να επιστρέφουν αυτή την ευθύνη. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναγνώρισε ότι 534 δρομολόγια σε όλη την Αττική δεν πραγματοποιούνται, όταν τα συνολικά δρομολόγια φτάνουν τα 837.

Η Γεωργία Φλούδα, περιφερειακή σύμβουλος του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι τη στιγμή που 400.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που το 37% αυτών των παιδιών ζουν σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, που το 18,4% δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες σε βασικά αγαθά, όταν η ανεργία είναι έτοιμη να ξεπεράσει το 25%, μαθητές περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία τους, άτομα με ειδικές ανάγκες καθηλώνονται στο σπίτι τους. «Είναι οι ίδιοι μαθητές, που πέρυσι δεν είχαν θέρμανση, βιβλία, αύριο δεν θα έχουν σχολείο, δασκάλους κλπ. Γιατί αν θέλουν να τα έχουν θα πρέπει οι γονείς τους να βρουν τη λύση. Αυτό επιβάλλει ο Καλλικράτης και το αυτόνομο αποκεντρωμένο σχολείο της αγοράς, που προσπαθεί να φορτώσει και την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στους γονείς. Και σκόπιμα η περιφέρεια - δήμοι απαλλάσσουν την κυβέρνηση και από αυτή την υποχρέωση». Και τόνισε: «το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να στηρίξει την πρότασή μας, το αίτημα για πραγματική λύση του προβλήματος, μέσα από τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς μαθητών με όλη τη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την άρνηση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου να υιοθετήσει την πρόταση των φορέων για τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς μαθητών με όλη τη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό . Αντ' αυτού υπερψήφισε ψήφισμα στο οποίο προτείνει τη διατήρηση της αρμοδιότητας σε ό,τι αφορά τα διαδημοτικά δημοτολόγια στις περιφέρειες και για τα υπόλοιπα που λειτουργούν εντός των ορίων των δήμων, να παραμείνει η αρμοδιότητα στους δήμους, με χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση.

Κινητοποίηση στην Κατερίνη

Δωρεάν συγκοινωνίες για όλους, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών τους για τη λειτουργία των σχολείων, απαίτησαν χθες, εκατοντάδες μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πιερίας και συμμετείχαν στη μαχητική κινητοποίηση που έγινε έξω από το δημαρχείο Κατερίνης. Το ΣΑΣ Πιερίας καλεί τους μαθητές να συζητήσουν τη συνέχεια της δράσης τους, να οργανώσουν τις σχολικές γιορτές ενόψει της 28ης Οκτωβρίου αναδεικνύοντας τα επίκαιρα μηνύματα αυτής της επετείου για το λαό και τα παιδιά του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το δικαίωμα στη δωρεάν ασφαλή μεταφορά (2023-11-08 00:00:00.0)
Απαίτησε μέτρα για τα σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω του σεισμού (2021-04-01 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση για μεταφορά μαθητών και σχολικά κτίρια (2014-10-01 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις (2013-07-04 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για τη μετακίνηση των μαθητών (2012-10-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις (2012-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ