Σάββατο 27 Οχτώβρη 2012 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ 6»
Θεσμός που παρά την αποσιώπηση ριζώνει στους εργάτες

Η καθημερινή βιοπάλη, η εκμετάλλευση των εργατών από τους κατόχους των μέσων παραγωγής, ο αγώνας της εργατικής τάξης ως έμπνευση για την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και η καλλιτεχνική δημιουργία ως όπλο στα χέρια των εργατών είναι τα στοιχεία που συνδυάζονται στην Εκθεση Εικαστικών Τεχνών «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο» που για 6η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Εκθεση που αποτελεί πλέον ένα θεσμό ο οποίος συνεχώς εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται.

Αύριο η έκθεση μπορεί να ρίχνει αυλαία ωστόσο οι φετινές εκδηλώσεις οργανώθηκαν από περισσότερους φορείς ενώ χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας τις παρακολούθησαν. Μπορεί τα αστικά ΜΜΕ να μη βρήκαν ούτε ένα δευτερόλεπτο για την έκθεση, ωστόσο αυτή ριζώνει και αποδεικνύει ότι τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατιάς χτίζουν διόδους επικοινωνίας με τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία. Φέτος 250 ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες, φωτογράφοι, μαζί με καλλιτέχνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, με καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων, βάζουν το δικό τους «πετραδάκι» στο μέτωπο της αγωνιστικής ταξικής αλληλεγγύης. Κάνουν πράξη το μήνυμα της διοργάνωσης «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».

Επίσης ο ποιοτικός κινηματογράφος πλαισίωσε τις εκδηλώσεις της Εκθεσης με προβολή τεσσάρων μικρού μήκους ταινιών από το Φεστιβάλ Δράμας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η «Κατάληψη» του Frederic Dubreuil (Γαλλία, 2008, 24'), «Το νησί των λουλουδιών» του Jorge Furtado (Βραζιλία, 1989, 12'), «Μάθε Εργάτη Πώς» των Σήφη Στάμου και Κώστα Σταματόπουλου (Ελλάδα, 2011, 11'), «Πιγκουίνοι» του Δημήτρη Ζάχου (Ελλάδα, 2012, 16') βασισμένη στο διήγημα «Πιγκουίνοι έξω απ' το λογιστήριο» του Χρήστου Οικονόμου.

Οπως τονίζουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, «Στο Πέραμα, η Τέχνη προσπαθεί να υπηρετήσει τον πραγματικό της ρόλο. Να εμπνευστεί και να εμπνεύσει, να διαμορφώσει συμπεριφορές, στάση και δράση. Σε αυτήν την αλληλεπίδραση καλλιτέχνες και εργαζόμενοι συντονίζουν το βήμα τους. Η Τέχνη επιχειρεί να γίνει συναγωνιστής των εργαζομένων. Οπλίζεται η ίδια. Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο ίδιο έργο αγωνιστές».

Αύριο Κυριακή, 6.30 μ.μ., είναι προγραμματισμένη συζήτηση με θέμα: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».

Υπεύθυνοι γι' αυτό το όμορφο «πάντρεμα» της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους είναι οι : Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων. Με την υποστήριξη των: ΕΛΜΕ Πειραιά, Λαϊκών Επιτροπών Περάματος, Σαλαμίνας, Νίκαιας, Επιτροπής Ανέργων Νίκαιας, Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σαλαμίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ