Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ
Συνεχίζουμε με νέες δυνάμεις

Σύνθετα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και ακόμα πιο σύνθετα αυτά που αντιμετωπίζει το γυναικείο κίνημα, αν θέλει να είναι μαχητικό και αποτελεσματικό. Η διαπίστωση αυτή συντρόφεψε τον ενθουσιασμό, αλλά και τις εισηγήσεις προς το συνέδριο, εισηγήσεις εμπεριστατωμένες και σε βάθος. Ομως οι γυναίκες της ΟΓΕ απέδειξαν ότι «έχουν ψυχή», όπως είπε μια προσκαλεσμένη και δεν τις φοβίζουν οι αγώνες. Αυτό φάνηκε και από τις παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά των συνέδρων, την αποφασιστικότητά τους και τη φαντασία που δείχνουν σε εκδηλώσεις διάφορες, συνειδητές και αυθόρμητες. Φάνηκε ακόμα από το κλείσιμο του συνεδρίου και την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων από την πρόεδρο της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, που μας μίλησε για τους στόχους της οργάνωσης εδώ και τώρα:

- Ποια ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτού του συνεδρίου;

- Θα σταθώ σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συνεδρίου. Το ένα είναι ότι σ' αυτό υπερίσχυσαν αριθμητικά οι νέες γυναίκες, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μια άλλη επισήμανση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι το ποιητικό χαρακτηριστικό στις εισηγήσεις που ακούστηκαν. Ηταν πολλές και ενδιαφέρουσες - είκοσι συνολικά - θεματικές. Τι δείχνει αυτό; Οτι τα στελέχη της ΟΓΕ ώριμα σήμερα, δε χάνουν το δάσος μπροστά στο δέντρο. Και θα εξηγηθώ: Εχουν ωριμότητα και αυτό εκφράστηκε συνολικά, στις είκοσι θεματικές, να ακτινογραφούν πολιτικά τα πιεστικά προβλήματα των γυναικών, με πρωταρχική τους σκέψη να αποκαλύψουν τους υπαίτιους και να τους ονοματίσουν χωρίς περιστροφές. Ηταν ευθείες οι γυναίκες. Επιπλέον, όλος ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο συνέδριο, δε στάθηκε μόνο στην αποκάλυψη στοιχείων και στην καταγραφή. Κάθε ομιλία έδινε στο τέλος της τη διέξοδο, άνοιγε δρόμο, έδειχνε τον άλλο μονόδρομο, εκείνον που ξέρουμε εμείς, τον μονόδρομο του αγώνα, της όρθιας στάσης, που είναι και η μόνη ελπίδα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης επέλασης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των γυναικών. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένο το συνέδριο, έγινε χωρίς επαγγελματικά στελέχη και με την αυτοθυσία πράγματι των γυναικών, που δούλεψαν για την πραγματοποίησή του. Ολη η δουλιά στην ΟΓΕ βγαίνει από γυναίκες εργαζόμενες, που τον ελεύθερο χρόνο τους δουλεύουν εθελοντικά και τον προσφέρουν στην οργάνωση...


Επίσης, ήταν εντυπωσιακή η ανταπόκριση για συμμετοχή των ξένων γυναικείων οργανώσεων από τα πέρατα της Γης, εκτός από την Ευρώπη π.χ. Κούβα, Κίνα Κορέα, Σουδάν. Αν και, πολύ μεγάλες οι αποστάσεις, όμως με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν. (Μόνο τα εισιτήρια ήταν δικά τους τα άλλα όλα δικά μας, δηλαδή φιλοξενία, ύπνος, ξενάγηση). Και απ' ό,τι φάνηκε και από τις τοποθετήσεις τους και από τις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαμε με καθεμιαάχωριστά, μας είπαν ότι εκτιμάνε πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύπτουμε την ιστορία, τον τρόπο με τον οποίο καταγράφουμε τη θέση των γυναικών μέσα σ' αυτή τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, το δρόμο που δείχνουμε στις γυναίκες. Γενικά, μπορούμε να διαγνώσουμε ότι έμειναν πολύ ικανοποιημένες και ότι αποκόμισαν πολύ μεγάλη εμπειρία.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας από δω κι εμπρός;

- Τι χρεωνόμαστε; Εμείς σαν Ομοσπονδία - το έχουμε πει και στην εισήγησή μας αυτό - έχουμε υποθήκες, έχουμε συνέχεια δεν είμαστε... παρθενογένεση του 1976 - και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και από την ιστορία μας και από τη βαρβαρότητα της εποχής εμείς χρεωνόμαστε να βρούμε τις γυναίκες. Ποιες γυναίκες; Εκείνες που στενάζουν από τις απάνθρωπες και αντιλαϊκές πολιτικές. Θα τις βρούμε με κάθε τρόπο, γιατί είναι ανάγκη να συμπορευτούμε, είναι αναγκαιότητα ιστορική να αντιταχθούμε σ' αυτή τη λαίλαπα. Τα υλικά μας είναι άφθονα και επεξεργασμένα και θα χρησιμεύσουν σαν εργαλείο. Είμαστε έτοιμες λοιπόν για την εξόρμηση προς τις γυναίκες. Πρέπει να βρούμε και θα τις βρούμε - μορφές καινούριες (οργανωτικές και άλλες) και αυτό θα είναι το πρώτο μας μέλημα.

Τα βήματά μας πρέπει να οδηγηθούν στις νέες γυναίκες πάση θυσία, αλλά και προς ομοειδείς επαγγελματικά ομάδες γυναικών π.χ. άνεργες, μερικά απασχολούμενες, απασχολούμενες στα σούπερ μάρκετ, συνταξιούχες κ.ά. Γιατί όμως είναι το πρώτο μας μέλημα; Γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα λαϊκό ποτάμι που θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση και οι γυναίκες έχουν το μεράδι τους σ' αυτό το στόχο. Η ΟΓΕ παίρνει την ευθύνη.

- Ποιο ήταν το σκεπτικό που σας οδήγησε στη σύγκληση της σύσκεψης με τις ξένες αντιπροσωπείες;

- Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας μας ανάγκασε να κατανοήσουμε πολύ γρήγορα και πολύ έντονα τα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων» στην περιοχή. Η χώρα μας βρέθηκε και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων για την αλλαγή των συνόρων, για τη δημιουργία προτεκτοράτων, για τη διχοτόμηση της Κύπρου, του Αιγαίου κ.ά. Αλλωστε, η ανελλιπής συμμετοχή της ΟΓΕ σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του κινήματος είναι ενδεικτική. Αυτός ήταν ο πρώτος βασικός λόγος που αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε κοινή σύσκεψη με γυναικείες οργανώσεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και να προχωρήσουμε σε κοινή απόφαση.

Οι πολιτικές της ΕΕ καταδικάζουν όλες τις γυναίκες των χωρών - μελών στην κοινωνική περιθωριοποίηση, αφού οι δείκτες της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και της συρρίκνωσης της κοινωνικής πολιτικής συγκλίνουν σε όλες. Ακόμα σε όσα συνέδρια ξένων οργανώσεων κι αν παραβρεθήκαμε τελευταία, εισπράξαμε αυτή την ανησυχία και την αγανάκτηση των γυναικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών - μελών της ΕΕ. Εκτιμάμε λοιπόν ότι όλη αυτή η επιθετική πολιτική απαιτεί κοινή στάση και κοινή δράση του γυναικείου κινήματος. Δράση σε εθνικό επίπεδο που την έχουμε καταγράψει εμείς σαν Ομοσπονδία και δράση σε διεθνές επίπεδο. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουν εκπρόσωποι όπως είπαμε και προηγουμένως και από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η «νέα τάξη πραγμάτων» και η απειλή της δεν αφήνει καμιά χώρα από τον πλανήτη στο απυρόβλητο.

- Πήρατε τέτοιες αποφάσεις για κοινή δράση;

- Βέβαια, πήραμε κάποιες αποφάσεις. Απομένει η συνυπογραφή από δυο χώρες που επιφυλάχτηκαν να πάνε στην πατρίδα τους και να μας απαντήσουν. Μετά η απόφαση θα δημοσιοποιηθεί. Είναι το πρώτο βήμα αυτό - και πολύ σημαντικό - γιατί συμφωνήσαμε σε πολύ σπουδαία θέματα. Η κοινή απόφαση έχει πολύ ουσιαστικά και σοβαρά σημεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ