Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ερχονται οι μεγάλες ανατιμήσεις στο ρεύμα

Στήνουν μηχανισμούς διασφάλισης υπερκερδών στο όνομα της κάλυψης του «κόστους»

Δύο μήνες πριν, η κυβέρνηση ανακοινώσει τις νέες ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, - που δε θα είναι οι μοναδικές για το 2013 - από την αντιπαράθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής επιβεβαιώνεται ότι στα περίφημα «κόστη» - τα οποία «δεν καλύπτονται» - συμπεριλαμβάνονται επιβαρύνσεις των καταναλωτών για αποζημιώσεις των επιχειρηματιών που έρχονται σε αντίθεση ακόμη και με τη διαβόητη «ελεύθερη αγορά», κατά δήλωση του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού, που με τη σειρά του θέλει να κρατήσει αυτές που συμφέρουν τη ΔΕΗ ΑΕ και να καταργήσει αυτές που μειώνουν τα κέρδη της, ωφελώντας κυρίως τον ανταγωνισμό.

Η σχετική τοποθέτηση του Α. Ζερβού έγινε χτες σε συνέδριο του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), όπου αργότερα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το ...τέλος του χρόνου! Τότε, θα γίνουν ανακοινώσεις για το μηχανισμό «απελευθέρωσης» των οικιακών τιμολογίων και μέτρων «ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας». Προανήγγειλε «διορθωτικά» μέτρα για τις ΑΠΕ, ώστε οι αποζημιώσεις των παραγωγών να συνάδουν με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία στην επιχειρούμενη «αναδιοργάνωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και ειδικότερα στη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών και στη λειτουργία «χρηματιστηρίου ενέργειας». Τάχθηκε υπέρ του υφιστάμενου «μηχανισμού διασφάλισης επαρκούς ισχύος» - που ενδεικτικά δίνει 12 εκατ. ευρώ το χρόνο για μια μονάδα 300 MW - ως κίνητρο για νέες επενδύσεις, αλλά κατά του μηχανισμού «ανάκτησης μεταβλητού κόστους», που, όπως είπε, θεσμοθετήθηκε για να βοηθήσει τις επενδύσεις ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και κατέληξε να γίνεται κατάχρησή του, «με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής της Χώρας». Σκιαγράφησε, μάλιστα, μια εικόνα τεχνητής απόρριψης των φτηνότερων λιγνιτικών μονάδων από τη διαμόρφωση της ημερήσιας χοντρικής τιμής, με ετήσιο κόστος 100 - 200 εκατ. ευρώ!

Σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, απέρριψε το γαλλικό μοντέλο πώλησης ενέργειας σε τρίτους σε καθορισμένη τιμή, προτιμώντας τις δημοπρασίες για «εικονικές μονάδες παραγωγής», που εξασφαλίζουν ελάχιστη τιμή εκκίνησης που καλύπτει κόστος και εύλογο κέρδος. Επίσης, διαφώνησε ουσιαστικά με την προτροπή του υφυπουργού για χαμηλές τιμές ρεύματος στη βιομηχανία, που «δεν καλύπτουν το κόστος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ