Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ κατέθεσε υπόμνημα για την απόσυρση του νόμου για τον ΕΛΓΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου στην Αθήνα είχε χτες αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ, θέτοντας τα αιτήματα και τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στον υπουργό επισημάνθηκε ότι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι απειλούνται πλέον με αφανισμό εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής και του δόθηκε και υπόμνημα για απόσυρση του ισχύοντα νόμου για τον ΕΛΓΑ.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι η υποχρεωτική είσπραξη στο χαράτσι της «ασφαλιστικής εισφοράς» υπέρ ΕΛΓΑ, με το νόμο 3877/2010, αποτελεί ωμό εκβιασμό και ληστεία σε βάρος των γεωργών και κτηνοτρόφων. Αυτό επιβεβαιώθηκε 2 χρόνια μετά την εφαρμογή του και έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση. Αναφέρεται επίσης ότι: 1ον «Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους». 2ον «Απαιτούμε: Αμεση καταγραφή των ζημιών με συνεργεία του ΕΛΓΑ, γρήγορη αποζημίωση των αγροκτηνοτρόφων στο ύψος της πραγματικής ζημιάς». Ο «Ρ» θα δημοσιεύσει ολόκληρο το υπόμνημα της ΠΑΣΥ στο αυριανό φύλλο, του Σαββάτου.

Ο Αθ. Τσαυτάρης δεν μπορούσε να κρύψει ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά επίσης ήταν φανερό από τις απαντήσεις του ότι υπερασπίζεται μια λογική που δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε και ο ίδιος υπηρετεί μια κυβέρνηση που η πολιτική της οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Ο υπουργός έκανε αναφορές για μικροβελτιώσεις και για διορθώσεις μέσω τροπολογιών στη Βουλή. Οσο για το νόμο του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Μάλιστα παίνεψε και την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ λέγοντας ότι θα υπάρξει επιδότηση ασφαλίστρου και αποζημιώσεις για εισοδηματική απώλεια χωρίς ευθύνη του παραγωγού. Μόνο που και οι όποιες αποζημιώσεις καθιερωθούν θα είναι από τα λεφτά που θα κοπούν από τις αγροτικές επιδοτήσεις, και η επιδότηση ασφαλίστρου ανοίγει την όρεξη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε τα ακόλουθα: «Από ό,τι φάνηκε ούτε για διαδικαστικά ζητήματα, ούτε για τεχνοκρατικά ζητήματα διαχειριστικά στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν μπορεί ή δεν θέλει να δώσει λύση η κυβέρνηση. Γιατί σκοντάφτει στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μνημόνια και τα λοιπά και γι' αυτό ο αγρότης πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του βεβαίως και σε μέτρα διεκδίκησης για την ανακούφιση, αλλά κύρια στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Είτε είναι η τρικομματική κυβέρνηση, είτε γίνει άλλη κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική με το ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που δεν βάζουν αίτημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όλα τα άλλα είναι χαμένα για τους μικρομεσαίους αγρότες και το μόνο που μπορεί να περιμένουν είναι το ξεκλήρισμα. Είναι ενδεικτικό αυτό το στοιχείο που ανακοίνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, έκανε και ένα καλό εδώ που τα λέμε, ότι όσο ποσό πήραν σε επιδοτήσεις και θα πάρουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από την ενιαία ενίσχυση τόσο και ακόμα περισσότερο θα πληρώσουν μέσα σε τρεις μήνες από τα χαράτσια, από τη φορολογία, για την υγεία, για τα φάρμακα, τις αλλαγές που γίνανε στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ. Βάλαμε το ζήτημα του ΕΛΓΑ για την αλλαγή του νόμου, από ό,τι φάνηκε ο υπουργός δεν προτίθεται να αλλάξει -η κυβέρνηση- αυτό το νόμο. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα πιο έντονα για έναν ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα, όπου θα ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και το σταθερό κεφάλαιο από τις ζημιές. Για αυτό χρειάζεται αγώνας, οργάνωση και αγώνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ