Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Τα σχέδιά της για την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας παρουσίασε την περασμένη Τρίτη η ελβετική τράπεζα UBS, σε μία από τις μαζικότερες απολύσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο από την κατάρρευση της «Lehman Brothers» το 2008. Σε ανακοίνωσή της η UBS αναφέρει πως στόχος της είναι να εξοικονομήσει περί τα 3,4 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. δολ.) ετησίως μέχρι τα τέλη του 2015, καθώς μειώνει το προσωπικό της σε περίπου 54.000 άτομα.

ΣΙΤΗΡΑ - ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών αναμένεται να υποχωρήσουν την τρέχουσα περίοδο τα διεθνή αποθέματα σιτηρών, μετά το πλήγμα που έχει υποστεί η παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανατολική Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών στα τέλη της περιόδου 2012/13 θα διαμορφωθούν στα 328 εκατ. τόνους -4% χαμηλότερα σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Πρόκειται για πτώση κατά 44 εκατομμύρια τόνους ή 12% μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

ΗΠΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με ρυθμό 2% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, χάρη στις υψηλότερες καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες και την αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7%, έναντι αύξησης 1,3% που είχε σημειώσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2012. Σημειώνεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ΑΕΠ, ενισχύθηκαν κατά 2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ