Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Νέα πίκρα για τους αγρότες

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη

Τη στραγγαλιστική για το αγροτικό εισόδημα πολιτική των δραστικών περιορισμών των ποσοστώσεων και των τιμών και στον τομέα της ζάχαρης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς στον τομέα της ζάχαρης. Ταυτόχρονα, καταδίκασε την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινοτικής γεωργικής παραγωγής, στο ξεκλήρισμα των αγροτών, την εγκατάλειψη και απερήμωση της υπαίθρου. Δήλωσε, ακόμα ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τόσο την πρόταση της Κομισιόν όσο και τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα στην παρέμβασή του ο Γ. Πατάκης τόνισε τα παρακάτω:

«Ο προτεινόμενος κανονισμός για τη ζάχαρη κινείται στα πλαίσια του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο και έχει σα στόχο τη δραστική μείωση των συνολικών γεωργικών δαπανών. Για να δικαιολογηθούν αυτές οι χρηματοδοτικές μειώσεις γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί με μελανά χρώματα η σημερινή κατάσταση, προκειμένου να προετοιμαστεί το κλίμα δραστικών περιορισμών στις ποσοστώσεις, στις τιμές και στα εισοδήματα των αγροτών με απώτερο στόχο να μειωθεί δραστικά η κοινοτική παραγωγή.

Για να αποφευχτούν οι κοινωνικές εντάσεις που θα προκαλούσε η άμεση εφαρμογή τέτοιων ρηξικέλευθων μέτρων, η Κομισιόν μεθοδεύει τη σταδιακή τους εφαρμογή, έτσι ώστε να εφαρμοστούν σκληρά και ολοκληρωμένα με νέο κανονισμό, που θα εγκριθεί και θα ισχύσει από την περίοδο 2003 - 2004. Στα πλαίσια αυτής της μεθόδευσης προτείνεται, για άλλα δύο χρόνια, πάγωμα των ονομαστικών τιμών στα επίπεδα του 1983-1984, γεγονός που σημαίνει μείωση των πραγματικών τιμών και εισοδημάτων των παραγωγών, τη στιγμή μάλιστα που το παρατεταμένο πάγωμα των τιμών των ζαχαρότευτλων έχει μειώσει κατά 33% τις πραγματικές τιμές την περίοδο 1984-1999. Προτείνεται, επίσης, μείωση των ποσοστώσεων κατά 115.000 τόνους όπως και κατάργηση της αποθεματοποίησης, προκειμένου ο κοινοτικός προϋπολογισμός να εξοικονομήσει 300 εκατ. ευρώ ετησίως».

«Οι προτάσεις αυτές -συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ- θα έχουν δραματικά αποτελέσματα: μείωση των πραγματικών τιμών των τεύτλων και του εισοδήματος παραγωγών. Η παραπέρα μείωση των ποσοστώσεων, σε συνδυασμό με ανάλογες μειώσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα θα εντείνει τα αδιέξοδα των αγροτών στους οποίους, επιπλέον, δε γίνεται καμία πρόταση για το ποιες καλλιέργειες να καλλιεργήσουν».

Καταλήγοντας ο Γ. Πατάκης τόνισε τα εξής: «Επειδή τα μεταβατικά αυτά μέτρα εντάσσονται σε μια μεθόδευση ευρύτερων δραστικών περιορισμών στην καλλιέργεια και το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών θα καταψηφίσουμε την πρόταση της Κομισιόν και την έκθεση του Κοινοβουλίου. Μαζί με τους αγρότες θα παλέψουμε, για να αυξηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, όχι μόνο για να διασφαλιστεί το εισόδημα και το επίπεδο ζωής των αγροτών μας αλλά και γιατί - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ - 800 εκατ. άνθρωποι λιμοκτονούν και υποσιτίζονται, όταν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, παίρνουν μέτρα περιορισμού της παραγωγής τροφίμων, επειδή ο περιορισμός αυτός εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στις πολυεθνικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ