Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η οικονομική «ύφεση» χτυπάει την πόρτα των ΗΠΑ

Την περασμένη Τρίτη οι εξελίξεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια έφεραν στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικάνικη οικονομία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και απειλεί να παρασύρει εκτός της ιαπωνικής και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μίνι - κρίση άρχισε από το χρηματιστήριο του Τόκιο, μεταδόθηκε στη Γουόλ Στριτ και πέρασε τον Ατλαντικό, για να πλήξει τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, κυρίως της Γερμανίας.

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων της κρίσης στα Χρηματιστήρια είναι χαρακτηριστικό της «παγκοσμιοποίησης» και της ελευθερίας στην κίνηση των κεφαλαίων που επιβάλλει. Το θέμα είναι ότι όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, αν παγιωθεί η οικονομική ύφεση θα αναζητήσει διέξοδο στην επίθεση κατά των εργαζομένων, τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, την ένταση της πολιτικής των επεμβάσεων και της κατάκτησης νέων αγορών.

Μπορεί, τις επόμενες μέρες, η ηρεμία να επανέλθει στα χρηματιστήρια, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι το θέμα έληξε. Ισα- ίσα, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τώρα βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ