Κυριακή 11 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
Τριάντα ένα χρόνια διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Συνέντευξη με την πρόεδρο της Επιτροπής, Μάρη Λαυρεντιάδου

Από την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς της Χαλυβουργίας
Από την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς της Χαλυβουργίας
Με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την πρωτοβουλία ίδρυσης της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) το Σεπτέμβρη του 1981 βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ, Μάρη Λαυρεντιάδου.

-- Η ΕΕΔΔΑ μετρά 31 χρόνια διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ποιοι είναι οι στόχοι της, ποιοι οι τομείς δράσης;

-- Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης συμπλήρωσε φέτος 31 χρόνια πλούσιας δράσης αλληλεγγύης με τους λαούς των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής - Αραβικού κόσμου και του Νότου της Αφρικής. Από το Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα και την Κούβα μέχρι το Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Σουδάν, τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια και την Αγκόλα πραγματοποιήσαμε δεκάδες δράσεις αλληλεγγύης και άμεσης ενίσχυσης. Σε συνεργασία με οργανώσεις - συνεργάτες μας σε αυτές τις χώρες επιλέγουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση σε ομάδες πολιτών που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στη χώρα τους και ταυτόχρονα εκφράζουμε την πολιτική μας αλληλεγγύη οργανώνοντας εκδηλώσεις στήριξης και ενημέρωσης στις χώρες αυτές και στην Ελλάδα.

Η ΕΕΔΔΑ και τα μέλη της είναι οι αγγελιοφόροι του μηνύματος αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους αγωνιστές των χωρών αυτών. Μια πλήρη παρουσίαση αυτών των πρωτοβουλιών μπορείτε να έχετε από την ιστοσελίδα μας www.eedda.gr.

Αφίσα αλληλεγγύης στο λαϊκό και αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας
Αφίσα αλληλεγγύης στο λαϊκό και αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας
-- Ολα αυτά τα χρόνια η ΕΕΔΔΑ έχει αναπτύξει δράσεις αλληλεγγύης με κινήματα των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ποιες δραστηριότητες έγιναν μέσα στο 2012;

-- Συνεχίζοντας την αλληλεγγύη μας με τη Λατινική Αμερική στείλαμε αποστολή στη Βενεζουέλα τον Ιούνη. Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη, η συνάντησή μας με ιστορικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνούς Αλληλεγγύης (COSI), αλλά και άλλων στελεχών του κομμουνιστικού κινήματος και του Λατινοαμερικάνικου κΚινοβουλίου, μας ενημέρωσαν για μια σειρά πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων, μας όπλισαν με γνώση και επιχειρήματα για το χαρακτήρα και την προοπτική του Πατριωτικού Πόλου. Την πείρα από αυτή την επίσκεψη θα παρουσιάσουμε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα στα τέλη Νοέμβρη.

Στήριξη των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων

-- Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης είναι ολοένα και πιο έντονες και στη χώρα μας. Ποιες είναι οι δραστηριότητες που σχεδιάζετε;

-- Τομή στη δράση της ΕΕΔΔΑ αποτελούν οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Για πρώτη φορά μέσα στα 31 χρόνια δράσης της, η Επιτροπή υλοποιεί δράσεις άμεσης αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Με τον ίδιο τρόπο που τρεις δεκαετίες υλοποιούμε με επιτυχία προγράμματα υλικής βοήθειας εκτός συνόρων, με τον ίδιο τρόπο θα δώσουμε τη μάχη για να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινωνική και πολιτική διεκδίκηση, για να σταθούμε στο πλάι αυτών που αγωνίζονται στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις γειτονιές.

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι αποτελεσματική στο βαθμό που είναι διεκδικητική και δημιουργεί ρήξεις στον καπιταλισμό, στο βαθμό που μπορεί να συσπειρώνει όλους και όλες που θέλουν άμεσα να βοηθήσουν σε μια δράση και που μέσα από τη συμμετοχή τους θα μπολιαστούν στις αξίες της αλληλεγγύης και της σύγκρουσης, της ανατροπής, του μη συμβιβασμού με τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ανοίγουμε δρόμο στο ριζοσπαστισμό, βάζουμε το λιθαράκι μας στην κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση αυτών που δεν έχουν κάνει ακόμα το μεγάλο βήμα της ένταξής τους στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε προτεραιότητα μας την έκφραση αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα των εργατών στην Ελληνική Χαλυβουργία, αλλά και στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος. Οργανώσαμε το Μάρτη, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Μέριμνα Γαλλίας αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στους δύο αυτούς εργασιακούς χώρους.

Στο επίκεντρο το παιδί και τα δικαιώματά του

Συνεχίζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που θα έχουν στο επίκεντρο το παιδί και τα δικαιώματά του. Από την προσχολική ηλικία, την πρωτοβάθμια ως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ενισχύσουμε και θα στηρίξουμε οικογένειες και παιδιά που χτυπιούνται από την επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Θα συντονίσουμε τη δράση μας από κοινού με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές για να μπορούν οι άνεργοι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, οι μαθητές να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σίτισης, τα σχολεία να καλύψουν βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. Ολα αυτά, βέβαια, σε συμβολικό επίπεδο διευκολύνοντας την επαφή με τη σχολική κοινότητα και αναδεικνύοντας τον κύριο υπεύθυνο της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υποδομών. Η δράση αλληλεγγύης της ΕΕΔΔΑ θα έχει ως κύριο στόχο τη συμπόρευση με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των σχολικών κοινοτήτων θα ανοίγει νέους δρόμους στη συσπείρωση των πολιτών γύρω από το σχολείο των παιδιών τους. Κανείς μόνος του απέναντι στην οργανωμένη επίθεση στα δικαιώματά και στις κατακτήσεις μας.

Πάλη ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό

-- Παίρνετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

-- Ιδιαίτερη δουλειά κάνει η ΕΕΔΔΑ για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, για την πάλη απέναντι στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Την εμπειρία μας από τη δράση μας σε μια σειρά ευρωπαϊκά δίκτυα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους θα την εντάξουμε στο παραπάνω πρόγραμμα στο χώρο της εκπαίδευσης. Θα εστιάσουμε την αλληλεγγύη μας σε σχολεία με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Οι οικογένειες των Ελλήνων και των μεταναστών έχουν κοινό εχθρό: την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συνεργατών τους στην Ελλάδα. Η κοινή δράση θα δώσει ελπίδα στα παιδιά και στους γονείς και θα στηρίξει τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους μέσα στο σχολείο. Επιπλέον, θα μας δώσει τη δυνατότητα, σε συνεργασία με τις κοινότητες μεταναστών, να ενημερώσουμε πλατιά για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους αγώνες των λαών υπανάπτυκτων και ανεπτυγμένων χωρών, στους αγώνες όσων διώκονται για πολιτικούς και άλλους λόγους, στους αγώνες των οικονομικών μεταναστών που οργανώνονται για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Εχουμε ανάγκη να διεθνοποιήσουμε την αλληλεγγύη. Μεγάλο ενδιαφέρον στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών έχει ήδη εκφραστεί από τη Λαϊκή Μέριμνα Γαλλίας (SPF) και την Οργάνωση Διαμεσογειακής Συνεργασίας (FTM).

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επαφή με οργανώσεις που θεωρούν την αλληλεγγύη όπλο των λαών για χειραφέτηση θα δώσει τους καρπούς της. Αρκεί να είναι μαζική, με ξεκάθαρο στόχο, χωρίς αποκλεισμούς και με διάθεση να αγκαλιάσει με πρωτοβουλίες και δράσεις το μεγαλύτερο μέρος του λαού που υποφέρει. Για την ΕΕΔΔΑ είναι σημαντικό αυτοί, στους οποίους στερούν το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή, να αντέξουν στον αγώνα που κάνουν.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ